Ziemniaki pieczone z rozmarynem
środa, 07 września 2011 21:02
Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.
Składniki:
· 1kg ziemniaków
· 5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)
· 8 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10min.
2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
3. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.
Smacznego .
tatanka.com