Ziemniaki pieczone z rozmarynem.doc

(109 KB) Pobierz

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Drukuj

Email

 

środa, 07 września 2011 21:02

01

Ziemniaki z rozmarynem pieczone w piekarniku są bardzo smaczne i aromatyczne. Są super alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych ziemniaków, a w dodatku nie wymagają dużo pracy.

Składniki:

·         1kg ziemniaków

·         5 łyżeczek posiekanego, świeżego rozmarynu (2 długie gałązki)

·         8 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.       Jeśli mamy młode ziemniaki nie musimy ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Stare ziemniaki radzę obrać. Ziemniaki pokroić w łódki, przełożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok. 10min.

2.       W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.

3.       Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ziemniaki. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu należy ziemniaki przemieszać.

Smacznego Smile.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin