1.Dieta Dash –ile nabiału dziennie/tygodniowo 2. Diata dash-ile porcji węglowodanów dziennie/tygodniowo 3. Zawartość składników na opakowaniu ze > 5% zapotrzebowania 4. GMO-która techniki nie sa dla GMO produktow( ze nie in vitro,klonowanie..) 5. GMO- oznakowanie ze ilość 1 % 6. Prebiotyki- FOS, inulina 7. Ochrona przed prochnica- S. salivarius 8. 2 g steroli- obniżenie LDL o 10% 9. Typy osobowości dla anoreksji 10. Jakie leki na anoreksje( atydepr, neurolep, estrogeny) 11. Błonnik ziemniaki-0,5-2% 12. Mg albo Ca w warzywach jakich 13. Bialko w soi-ile % - odp 50 % 14. Skrobia w owocach- Banan ! 15. Wzor Puttona- potrzeby wzrost tylko 16. Otyłość kynoidalna- zwyrodnien kosci i stawow 17. Zalecane ilości tluszczu dla nadciśnienia, dla hipercholesterolemii 18. Dla nadcisniania- Wit C, potas i Ca( te trzy w jednej odp.) 19. Diety z niska podaza soli- mleczna, owocowa i ryzowa to poprawna 20. Amygdalina- migdały gorzkie? morele? Które z nich 21. Fowizm- bób 22. Chleb o nieprzyjemnim smaku, niebieskie plamy- Pszeniec polny 23. Zmiany martwicze watroby i nerek- Ochratoksyna ! 24. Sub zagęszczająco 25. Sub glazurujaca-guma arabska 26. Sub konserwuyjace 27. SPM a PPM. SPM wyzsza o 10% 28. Srednie zapotrzebowanie EAR 29. Zalacane spozycie RDA 30. AUC na czczo po posiłku- rozne , inne, które wieksze 31. Bogoatołuszczowa- osłabia transport 32. Wysokobiałkowa- ziwkasza metabolizm 33. Benzo-piren- na fenacetyne, antypiryne, teofiline 34. Otyłosc, nadwaga-wszystkire parametery- BMI, obwod 35. Wysokie ryzyko –BMI > 40 36. Harrisa- ze mg tokoferoli na NKT – 1 g 37. Aktywność i p/utl tokoferoli 38. Wit D skora 75-80 5 39. Biotyna- watroba 40. Trawienie białka 41. Kreatynina- Arg 42. Awokado- 1-nienasycone 43. Najwięcej NNKT- sojowy, krokoszowy 44. Tłuszcze ryby- C20, C 22 45. Trans-uwodornueni 46. Mutarotacja- cukry 47. Osteomalacja – zmniejszenie składnikow bez zmiany białek 48. Sub podwyzszajaca tem wrzenia H2So4-K2 SO4 49. Liczba SH dla oleju- 7 ? 50. Metody kwasowosci dla mleka 51. Obwody talii 52. Met Winokurowa dla wartości energetycznej 53. Metody znaczen węglowodanów 54. Tillmansa –wit c 55. Atraktanty- wabiane owady 56. Epizoocja 57. Zakazne ronienie u bydła-bruceloza 58. Waglik-bacillus antracis 59. cewy Mieschera-SARKOSPORIDIOZA? Włosnica?
-grubość fałdu skórnego pod łopatką -do kogo odwołania w sprawie prawa żywnościowego -zawartosć błonnika w ziemniakach -co dodajemy w metodzie Kiejdahla w celu zwiększenia temp. -metoda wykrywania jełczenia ketonowego -reakcja hydroksymetylofurfuralu z rezorcyną-jaki kolor -jakimi metodami możesz oznaczyć weglowodany -coś o metodzie Bertranda i czy kompleksuje się w niej Fe winianem- pytanie z serii prawda-fałsz -co to jest apetyt -niepohamowane zaspokojenie głodu to...żarłocznosć -substancje ślimakobójcze-jak się nazywają -co jest przyczynną ronienia u zwierząt, coś w tym stylu -grzyby które można spotkać w mące -co obniża ciśnienie-wit.C, Mg i Ca
-stosunek LDL do HDL jaki powinien byc (że mniej niz 3) -jaka jest zawartość tkanki tłuszczowej u kobiet i mężczyzn w przypadku otyłości -przykład otyłości egzogennej (polekowa) -kiedy rozpoczynamy leczenie farmakologiczne otyłości (od jakiego do jakiego BMI) - co nie jest czynnikiem ryzyka miażdzycy (albo choroby niedokrwiennej, nie pamiętam) ( odpowiedzi typu: wiek, płec męska, duże spożywanie potasu i mahnezu) -1 kcal to ile J -co to hiperurykemia - bezno piren, antracen, fenantren co to? (WWA) - epidemie występujące tylko u zwierząt to (epizocje) - stopien kwasowości oleju -gdzie jest najwięcej amigdaliny (morela) - gdzie jest najwięcej solaniny (łupina bulw) - obwód pasa u kobiety i mężczyzny, powyżej którego chyba jest otyłość (ale nie pamiętam czy to o otyłośc szło czy o co) - środki ślimakobójcze jak się nazywają - rotenon gdzie występuje (niby w jakis rodzinach Derris i Lonchocoś) - jakiś związek z insektycydów ale sobie nie przypomne nazwy, chyba na F i do jakiej grupy związków chemicznych nalezy - definicja oświadczenia żywieniowego, mega dokładna, róznice typu :może zawierac, zawiera, ogólnie pomieszane z informacją żywieniową - kolejność produktów ze szpinakiem (pytanie z zeszłych lat) - kwas foliowy jaką niedokrwistość powoduje (megaloblastyczna, aplastyczną, hemolityczną) - od czego zalezy wskaźnik masy ciała putona
1. Definicja poliploidalności 2. Co jest metoda uzyskania GMO 3. Fawiazm co wywołuje go, jaka roślina 4. Do syntezy keratyniny co potrzebne 5. Substancja glazurująca jest 6. rotenon jaka roślina służy do pozyskania 7. Jak nazywa się substancje zabijające ślimaki 8. Jaki grzyb nie rośnie na zbożu 9. Benzoesan sodu do czego służy 10. jaka instytucja EU jest instytucja odwoławczą odnośnie prawa 11. Przy jakim stężeniu GMO potrzeba oznakować produkt 12. Przy jakiś stężeniu witamin potrzeba oznakować produkt 13. Co musi być na suplemencie za info i czego być nie może 14. Próba z miodem sztucznym, rezorcyna jaki daje kolor 15. Jaki siarczan służy do podniesienia temp wrzenia w met. Kjeldala 16. jakie metody służą do badania cukrów 17. jaka metoda do badania wit C w owocach i warzywach 18. Co wywołują gronkowce – zakażenie wymion 19. Co wywołuje poronienia u zwierząt – bruceloza 20. Co uszkadza wątrobę i nerki – jakaś toksyna roślinna 21. Kwasy z ryb – EPA i DHA 22. W jakim oleju jest najwięcej WKT 23. Oleje w których jest kw. linolowy 24. Ile porcji zbożowych produktów w diecie DASH 25. Ile porcji nabiału w diecie DASH 26. Substancją zagęszczająca co jest 27. Co jest dobrym źródłem biotyny jajko, mleko, wątróbka, nerka 28. Antracen, i jakieś inne WWA co to jest? WWA, chloroweglowodory itp. 29. BMI w jakich jednostkach km/h, kg/cm2 kg/m2 mg/m3 30. Ile błonnika ma procentowo ziemniak 31. W jakiej części ziemniaka jest najwięcej solaniny bulwa, kiełki, owoce, łupina 32. Nazwa metody do oznaczania ketonów 33. „Metoda bertranda służy do oznaczania kw. tłuszczowych, ponieważ winian tworzy barwne kompleksy z żelazem” Wskaż czy prawda czy fałsz każda cześć zdania 34. Tak jak powyżej tylko z trawieniem białek 35. wskaźniki (ciśnienie tętnicze, cholesterol całkowity i LDL) w pierwotnej prewencji 36. O ile procent obniża cholesterol całkowity 2g steroli w diecie 37. Ile sodu w normalnej diecie ile przy nadciśnieniu 38. Co to SPM 39. Jaki szczep bakterii zapobiega powstawaniu próchnicy – salivarius 40. Ile stopni kwasowości może mieć olej roślinny 41. Jaka metoda klasyczna wyznacza się wartość energetyczna pożywienia – kjeldahla, soxleta, winkurowa itp. 42. Jaka bakteria zamienia tyrozyne w tyramine w przewodzie pokarmowym 43. Jakie sa dobre źródła magnezu, jakie warzywa 44. Ile białka może mieć soja 45. Co ma dużo skrobi banan, śliwka, porzeczka, agrest 46. AUC po podaniu leku na czczo a po jedzeniu 47. Interakcje lek- żywność to najczęściej interakcje: farmakokinetyczne, farmakodynamiczne itp. 48. Co wpływa na szybsze usuwanie słabych kwasów – np. fenobarbitalu; nabiał, mieso, zboze itp. 49. benzoalfapiren wpływa na przyspieszenie metabolizmu jakich leków 50. Co nie jest czynnikiem ryzyka nadciśnienia 51. Przy jakim poziomie BF mówimy o otyłości u kobiet i mężczyzn 52. grubość fałdu tłuszczu na łopatce jakie powinna mieć wymiary 53. Aktywność tokoferoli jak się zmienia 54. Co potrzebne do obliczenia z wzory na należna masę ciała wg puttona – wzrost 55. Jak dieta bogato tłuszczowa wpływ na wchłanianie leków 56. Jaka dieta wpływa na wypieranie leków z połączeń z białkami 57. Avocado co zawiera 58. Wskaźnik Harrisa z jednostkami 59. Jaka anemie wywołuje brak kw. foliowego 60. Dopasować do definicji skrót RDA 61. Dopasować do średniego zapotrzebowania definicje 62. Strawność węglowodanów w diecie mieszanej 63. Zmiana skręcalności światła cukrowca w wodzie to? 64. Jaki obwód pasa u kobiety i mężczyzny wskazuje na otyłość 65. Powikłania otyłości gynoidalnej 66. Ile J ma jedna Kcal 67. Co dostarcza dużo histaminy do przewodu pokarmowego ryby, drożdze, maslanka, itp. 68. Jaka dieta nie jest nisko sodowa – atkinsa 69. Podział energii z kw. tłuszczowych w hiperlipidemi 70. Przyczyny egzogenne otyłości 71. jakich leków nie stosuje się w anoreksji 72. Jaki typ charakteru nie występuje w anoreksji 73. Co to apetyt Oo 74. definicja łakomstwa Oo 75. Kiedy trzeba rozpocząć leczenie otyłości, w zależności od BMI 76. jakie BMI sugeruje duże zagrożenie chorobami towarzyszącymi 77. Co stosuje się do konserwowania w Polsce smalcu 78. Jak nazywa się substancje odstraszające owady 79. Jakie żyjątko powoduje powstanie „pijanego chleba” czy jakoś tak 80. Jaka bakteria psuje miąższ chleba. 81. Nazwa epidemii wśród zwierząt 82. Co wywołuje wąglika 83. Co wywołuje w mięśniach cewy Mieschera 84. Co to oświadczenie żywieniowe 85. Wskazać co nie jest prebiotykiem 86. Jakiej metody nie można użyć do zbadania mleka – te metody z cwiczen 87. Ile cholesterolu powinno być w normalnej diecie 88. Co to jest krzywa wzorcowa; zależność miedzy absorbancja, a stężeniem 89. Ile witaminy C jest w mięsnym jeżu.
farmacjaUMP