broma egz 2012.doc

(47 KB) Pobierz
1

1.Dieta Dash –ile nabiału dziennie/tygodniowo
2. Diata dash-ile porcji węglowodanów dziennie/tygodniowo
3. Zawartość składników na opakowaniu ze > 5% zapotrzebowania
4. GMO-która techniki nie sa dla GMO produktow( ze nie in vitro,klonowanie..)
5. GMO- oznakowanie ze ilość 1 %
6. Prebiotyki- FOS, inulina
7. Ochrona przed prochnica- S. salivarius
8. 2 g steroli- obniżenie LDL o 10%
9. Typy osobowości dla anoreksji
10. Jakie leki na anoreksje( atydepr, neurolep, estrogeny)
11. Błonnik ziemniaki-0,5-2%
12. Mg albo Ca w warzywach jakich
13. Bialko w soi-ile % - odp 50 %
14. Skrobia w owocach- Banan !
15. Wzor Puttona- potrzeby wzrost tylko
16. Otyłość kynoidalna- zwyrodnien kosci i stawow
17. Zalecane ilości tluszczu dla nadciśnienia, dla hipercholesterolemii
18. Dla nadcisniania- Wit C, potas i Ca( te trzy w jednej odp.)
19. Diety z niska podaza soli- mleczna, owocowa i ryzowa to poprawna
20. Amygdalina- migdały gorzkie? morele? Które z nich
21. Fowizm- bób
22. Chleb o nieprzyjemnim smaku, niebieskie plamy- Pszeniec polny
23. Zmiany martwicze watroby i nerek- Ochratoksyna !
24. Sub zagęszczająco
25. Sub glazurujaca-guma arabska
26. Sub konserwuyjace
27. SPM a PPM. SPM wyzsza o 10%
28. Srednie zapotrzebowanie EAR
29. Zalacane spozycie RDA
30. AUC na czczo po posiłku- rozne , inne, które wieksze
31. Bogoatołuszczowa- osłabia transport
32. Wysokobiałkowa- ziwkasza metabolizm
33. Benzo-piren- na fenacetyne, antypiryne, teofiline
34. Otyłosc, nadwaga-wszystkire parametery- BMI, obwod
35. Wysokie ryzyko –BMI > 40
36. Harrisa- ze mg tokoferoli na NKT – 1 g
37. Aktywność i p/utl tokoferoli
38. Wit D skora 75-80 5
39. Biotyna- watroba
40. Trawienie białka
41. Kreatynina- Arg
42. Awokado- 1-nienasycone
43. Najwięcej NNKT- sojowy, krokoszowy
44. Tłuszcze ryby- C20, C 22
45. Trans-uwodornueni
46. Mutarotacja- cukry
47. Osteomalacja – zmniejszenie składnikow bez zmiany białek
48. Sub podwyzszajaca tem wrzenia H2So4-K2 SO4
49. Liczba SH dla oleju- 7 ?
50. Metody kwasowosci dla mleka
51. Obwody talii
52. Met Winokurowa dla wartości energetycznej
53. Metody znaczen węglowodanów
54. Tillmansa –wit c
55. Atraktanty- wabiane owady
56. Epizoocja
57. Zakazne ronienie u bydła-bruceloza
58. Waglik-bacillus antracis
59. cewy Mieschera-SARKOSPORIDIOZA? Włosnica?

 

-grubość fałdu skórnego pod łopatką
-do kogo odwołania w sprawie prawa żywnościowego
-zawartosć błonnika w ziemniakach
-co dodajemy w metodzie Kiejdahla w celu zwiększenia temp.
-metoda wykrywania jełczenia ketonowego
-reakcja hydroksymetylofurfuralu z rezorcyną-jaki kolor
-jakimi metodami możesz oznaczyć weglowodany
-coś o metodzie Bertranda i czy kompleksuje się w niej Fe winianem- pytanie z serii prawda-fałsz
-co to jest apetyt
-niepohamowane zaspokojenie głodu to...żarłocznosć
-substancje ślimakobójcze-jak się nazywają
-co jest przyczynną ronienia u zwierząt, coś w tym stylu
-grzyby które można spotkać w mące
-co obniża ciśnienie-wit.C, Mg i Ca

 

-stosunek LDL do HDL jaki powinien byc (że mniej niz 3)
-jaka jest zawartość tkanki tłuszczowej u kobiet i mężczyzn w przypadku otyłości
-przykład otyłości egzogennej (polekowa)
-kiedy rozpoczynamy leczenie farmakologiczne otyłości (od jakiego do jakiego BMI)
- co nie jest czynnikiem ryzyka miażdzycy (albo choroby niedokrwiennej, nie pamiętam) ( odpowiedzi typu: wiek, płec męska, duże spożywanie potasu i mahnezu)
-1 kcal to ile J
-co to hiperurykemia
- bezno piren, antracen, fenantren co to? (WWA)
- epidemie występujące tylko u zwierząt to (epizocje)
- stopien kwasowości oleju
-gdzie jest najwięcej amigdaliny (morela)
- gdzie jest najwięcej solaniny (łupina bulw)
- obwód pasa u kobiety i mężczyzny, powyżej którego chyba jest otyłość (ale nie pamiętam czy to o otyłośc szło czy o co)
- środki ślimakobójcze jak się nazywają
- rotenon gdzie występuje (niby w jakis rodzinach Derris i Lonchocoś)
- jakiś związek z insektycydów ale sobie nie przypomne nazwy, chyba na F i do jakiej grupy związków chemicznych nalezy
- definicja oświadczenia żywieniowego, mega dokładna, róznice typu :może zawierac, zawiera, ogólnie pomieszane z informacją żywieniową
- kolejność produktów ze szpinakiem (pytanie z zeszłych lat)
- kwas foliowy jaką niedokrwistość powoduje (megaloblastyczna, aplastyczną, hemolityczną)
- od czego zalezy wskaźnik masy ciała putona

 

1. Definicja poliploidalności
2. Co jest metoda uzyskania GMO
3. Fawiazm co wywołuje go, jaka roślina
4. Do syntezy keratyniny co potrzebne
5. Substancja glazurująca jest
6. rotenon jaka roślina służy do pozyskania
7. Jak nazywa się substancje zabijające ślimaki
8. Jaki grzyb nie rośnie na zbożu
9. Benzoesan sodu do czego służy
10. jaka instytucja EU jest instytucja odwoławczą odnośnie prawa
11. Przy jakim stężeniu GMO potrzeba oznakować produkt
12. Przy jakiś stężeniu witamin potrzeba oznakować produkt
13. Co musi być na suplemencie za info i czego być nie może
14. Próba z miodem sztucznym, rezorcyna jaki daje kolor
15. Jaki siarczan służy do podniesienia temp wrzenia w met. Kjeldala
16. jakie metody służą do badania cukrów
17. jaka metoda do badania wit C w owocach i warzywach
18. Co wywołują gronkowce – zakażenie wymion
19. Co wywołuje poronienia u zwierząt – bruceloza
20. Co uszkadza wątrobę i nerki – jakaś toksyna roślinna
21. Kwasy z ryb – EPA i DHA
22. W jakim oleju jest najwięcej WKT
23. Oleje w których jest kw. linolowy
24. Ile porcji zbożowych produktów w diecie DASH
25. Ile porcji nabiału w diecie DASH
26. Substancją zagęszczająca co jest
27. Co jest dobrym źródłem biotyny jajko, mleko, wątróbka, nerka
28. Antracen, i jakieś inne WWA co to jest? WWA, chloroweglowodory itp.
29. BMI w jakich jednostkach km/h, kg/cm2 kg/m2 mg/m3
30. Ile błonnika ma procentowo ziemniak
31. W jakiej części ziemniaka jest najwięcej solaniny bulwa, kiełki, owoce, łupina
32. Nazwa metody do oznaczania ketonów
33. „Metoda bertranda służy do oznaczania kw. tłuszczowych, ponieważ winian tworzy barwne kompleksy z żelazem” Wskaż czy prawda czy fałsz każda cześć zdania
34. Tak jak powyżej tylko z trawieniem białek
35. wskaźniki (ciśnienie tętnicze, cholesterol całkowity i LDL) w pierwotnej prewencji
36. O ile procent obniża cholesterol całkowity 2g steroli w diecie
37. Ile sodu w normalnej diecie ile przy nadciśnieniu
38. Co to SPM
39. Jaki szczep bakterii zapobiega powstawaniu próchnicy – salivarius
40. Ile stopni kwasowości może mieć olej roślinny
41. Jaka metoda klasyczna wyznacza się wartość energetyczna pożywienia – kjeldahla, soxleta, winkurowa itp.
42. Jaka bakteria zamienia tyrozyne w tyramine w przewodzie pokarmowym
43. Jakie sa dobre źródła magnezu, jakie warzywa
44. Ile białka może mieć soja
45. Co ma dużo skrobi banan, śliwka, porzeczka, agrest
46. AUC po podaniu leku na czczo a po jedzeniu
47. Interakcje lek- żywność to najczęściej interakcje: farmakokinetyczne, farmakodynamiczne itp.
48. Co wpływa na szybsze usuwanie słabych kwasów – np. fenobarbitalu; nabiał, mieso, zboze itp.
49. benzoalfapiren wpływa na przyspieszenie metabolizmu jakich leków
50. Co nie jest czynnikiem ryzyka nadciśnienia
51. Przy jakim poziomie BF mówimy o otyłości u kobiet i mężczyzn
52. grubość fałdu tłuszczu na łopatce jakie powinna mieć wymiary
53. Aktywność tokoferoli jak się zmienia
54. Co potrzebne do obliczenia z wzory na należna masę ciała wg puttona – wzrost
55. Jak dieta bogato tłuszczowa wpływ na wchłanianie leków
56. Jaka dieta wpływa na wypieranie leków z połączeń z białkami
57. Avocado co zawiera
58. Wskaźnik Harrisa z jednostkami
59. Jaka anemie wywołuje brak kw. foliowego
60. Dopasować do definicji skrót RDA
61. Dopasować do średniego zapotrzebowania definicje
62. Strawność węglowodanów w diecie mieszanej
63. Zmiana skręcalności światła cukrowca w wodzie to?
64. Jaki obwód pasa u kobiety i mężczyzny wskazuje na otyłość
65. Powikłania otyłości gynoidalnej
66. Ile J ma jedna Kcal
67. Co dostarcza dużo histaminy do przewodu pokarmowego ryby, drożdze, maslanka, itp.
68. Jaka dieta nie jest nisko sodowa – atkinsa
69. Podział energii z kw. tłuszczowych w hiperlipidemi
70. Przyczyny egzogenne otyłości
71. jakich leków nie stosuje się w anoreksji
72. Jaki typ charakteru nie występuje w anoreksji
73. Co to apetyt Oo
74. definicja łakomstwa Oo
75. Kiedy trzeba rozpocząć leczenie otyłości, w zależności od BMI
76. jakie BMI sugeruje duże zagrożenie chorobami towarzyszącymi
77. Co stosuje się do konserwowania w Polsce smalcu
78. Jak nazywa się substancje odstraszające owady
79. Jakie żyjątko powoduje powstanie „pijanego chleba” czy jakoś tak
80. Jaka bakteria psuje miąższ chleba.
81. Nazwa epidemii wśród zwierząt
82. Co wywołuje wąglika
83. Co wywołuje w mięśniach cewy Mieschera
84. Co to oświadczenie żywieniowe
85. Wskazać co nie jest prebiotykiem
86. Jakiej metody nie można użyć do zbadania mleka – te metody z cwiczen
87. Ile cholesterolu powinno być w normalnej diecie
88. Co to jest krzywa wzorcowa; zależność miedzy absorbancja, a stężeniem
89. Ile witaminy C jest w mięsnym jeżu. :mrgreen:

Zgłoś jeśli naruszono regulamin