Zupa ogórkowa.docx

(22 KB) Pobierz

Zupa ogórkowa - prosty przepis, pyszna zupa

Zupa ogórkowa przygotowana według tego przepisu nie może się nie udać! Jest nie tylko prosta, ale i wyjątkowo smaczna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, którą gotowały nasze prababcie, babcie i mamy. Jej zapach kojarzy się z domem i niedzielnym obiadem, może dlatego tak bardzo lubimy jej smak. Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty, a sama zupa jest zawsze smaczna.

Składniki na zupę ogórkową 
(porcja dla 4 osób):

- 4-5 ogórków kiszonych
- 3-4 łyżki śmietany (nie może być prosto z lodówki)
- dwa żeberka lub 3 skrzydełka
- kostka rosołowa
- włoszczyzna
- 4-5 ziemniaków
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Włóż do garnka opłukane żeberka lub skrzydełka i gotuj je na małym ogniu. Zbierz szum, dodaj sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuj na większym ogniu.

Gdy woda zacznie wrzeć dodaj do zupy ogórkowej obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dodaj starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dopraw do smaku.

Do osobnego kubeczka odlej dwie chochle zupy ogórkowej, wymieszaj ją ze śmietaną, następnie wlej do garnka cały czas mieszając. Jeśli śmietana nie jest zimna, to zupa ogórkowa nie powinna się zważyć.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin