wino_z_nagietka.pdf

(115 KB) Pobierz
Wino z Nagietka
Przepis nr. 01
Zbiera się tylko kwiaty języczkowate lub całe koszyczki ręcznie, podczas słonecznej pogody, suszy
rozpostarte na siatkach, w miejscu cienistym, przewiewnym, w temperaturze maksymalnej 35°C.
Zawierają saponozydy trójterpenowe (m.in. kalendulozydy), flawonoidy, gorycze i olejek eteryczny.
Używa się ich w celu pobudzenia czynności wątroby, a zwłaszcza wytwarzania
żółci,
oraz w celu
złagodzenia skurczów
żołądka
lub jelit.
Przepis na 5 litrów wina:
Wino z Nagietka
2 litry kwiatów Nagietka
250 g. Pokrojonych rodzynek
1,2 kg cukru
0,5g. Taniny
Sok z dwóch cytryn
2g. Pożywki
Drożdże winne
Uzupełnić wodą
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Plik pobrany ze strony
http://www.ksiazki4u.prv.pl
lub
www.wszystko-co-najlepsze.prv.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin