r_03_2014_01_x.pdf
(
1768 KB
)
Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji rolniczej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.03
Wersja arkusza:
X
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
R.03-X-14.01
Czas trwania egzaminu:
60 minut
Uk ad graficzny © CKE 2013
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
CZ
PISEMNA
Instrukcja dla zdaj cego
1. Sprawd , czy arkusz egzaminacyjny zawiera
10
stron. Ewentualny brak stron lub inne usterki zg o
przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego.
2. Do arkusza do czona jest KARTA ODPOWIEDZI, na której w oznaczonych miejscach:
–
wpisz oznaczenie kwalifikacji,
–
zamaluj kratk z oznaczeniem wersji arkusza,
–
wpisz swój numer
PESEL*,
–
wpisz swoj dat urodzenia,
–
przyklej naklejk ze swoim numerem
PESEL.
3. Arkusz egzaminacyjny zawiera test sk adaj cy si z 40 zada .
4. Za ka de poprawnie rozwi zane zadanie mo esz uzyska
1 punkt.
5. Aby zda cz
pisemn egzaminu musisz uzyska co najmniej
20 punktów.
6. Czytaj uwa nie wszystkie zadania.
7. Rozwi zania zaznaczaj na KARCIE ODPOWIEDZI d ugopisem lub piórem z czarnym tuszem/
atramentem.
8. Do ka dego zadania podane s cztery mo liwe odpowiedzi: A, B, C, D. Odpowiada im nast puj cy
uk ad kratek w KARCIE ODPOWIEDZI:
A
B
C
D
9. Tylko jedna odpowied jest poprawna.
10. Wybierz w a ciw odpowied i zamaluj kratk
odpowied „A”:
A
B
z odpowiadaj c jej liter – np., gdy wybra e
C
D
11. Staraj si wyra nie zaznacza odpowiedzi. Je eli si pomylisz i b dnie zaznaczysz odpowied , otocz
j kó kiem i zaznacz odpowied , któr uwa asz za poprawn , np.
A
B
C
D
12. Po rozwi zaniu testu sprawd , czy zaznaczy e wszystkie odpowiedzi na KARCIE ODPOWIEDZI
i wprowadzi e wszystkie dane, o których mowa w punkcie 2 tej instrukcji.
Pami taj, e oddajesz przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego tylko KART ODPOWIEDZI.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Zadanie 1.
Podaj zestaw ro lin najbardziej wra liwych na kwa ny odczyn gleby.
A.
B.
C.
D.
Burak cukrowy, j czmie , pszenica.
yto, ziemniaki, kukurydza.
Seradela, peluszka, owies.
Owies, len, ubin ó ty.
Zadanie 2.
Najni sza temperatura gleby, przy której nast puje kie kowanie nasion buraka cukrowego wynosi
A.
B.
C.
D.
1 ÷ 2°C
3 ÷ 4°C
5 ÷ 7°C
8 ÷ 10°C
Zadanie 3.
W gospodarstwie rolnym uprawia si rzepak ozimy, j czmie jary, buraki cukrowe i pszenic ozim .
Które zmianowanie jest w a ciwe dla tej grupy ro lin?
A.
B.
C.
D.
Burak cukrowy – j czmie jary – rzepak ozimy – pszenica ozima.
Burak cukrowy – rzepak ozimy – j czmie jary – pszenica ozima.
Burak cukrowy – j czmie jary – pszenica ozima – rzepak ozimy.
Rzepak ozimy – burak cukrowy – pszenica ozima – j czmie jary.
Zadanie 4.
Podstawow czynno ci konserwacyjn studzienek drenarskich jest
A.
B.
C.
D.
zdejmowanie pokryw na zim .
uszczelnianie wn trza studzienki.
sprawdzanie dro no ci zbieraczy.
usuwanie namu u z dna studzienki.
Zadanie 5.
Oblicz ilo
A.
B.
C.
D.
saletry amonowej (34%) potrzebnej do nawiezienia 15 ha plantacji w dawce 68 kg N/ha.
680 kg
1020 kg
1500 kg
3000 kg
Strona 2 z 10
Zadanie 6.
Dobierz najkorzystniejszy termin nawo enia obornikiem pod ziemniaki i buraki.
A.
B.
C.
D.
Jesieni pod buraki, a wiosn pod ziemniaki.
Wiosn pod buraki, a jesieni pod ziemniaki.
Pó n jesieni przed ork zimow .
Jak najwcze niej na wiosn .
Zadanie 7.
Przy nawo eniu azotem zbó jarych w dawce powy ej 100 kg N/ha, najkorzystniej jest zastosowa
A.
B.
C.
D.
ca dawk krótko po wschodach.
ca dawk pod upraw przedsiewn .
1/2 dawki pod upraw przedsiewn , 1/2 dawki w pocz tku k oszenia.
1/3 dawki pod upraw przedsiewn , 1/3 dawki w czasie krzewienia, 1/3 dawki w pocz tku
k oszenia.
Zadanie 8.
Celem otoczkowania nasion buraków cukrowych jest
A.
B.
C.
D.
zmniejszenie masy nasion.
opó nienie kie kowania nasion.
powi kszenie wymiarów nasion.
dopasowanie wielko ci i kszta tu nasion do wymogów precyzyjnego siewu.
Zadanie 9.
Do oczyszczenia materia u siewnego zbó z po amanych ziarniaków nale y zastosowa
A.
B.
C.
D.
tryjer.
mijk .
m ynek.
p ótniark .
Zadanie 10.
Pierwszym zabiegiem uprawowym, który powinien by wykonany po zbiorze zbó , jest
A.
B.
C.
D.
bronowanie.
podorywka.
orka siewna.
orka odwrotka.
Strona 3 z 10
Zadanie 11.
Ork siewn wykonuje si na g boko
A.
B.
C.
D.
6 – 10 cm.
11 – 16 cm.
18 – 25 cm.
26 – 30 cm.
Zadanie 12.
Chwastem o ciemnoniebieskim, ró owym lub bia ym kwiatostanie (koszyczku) wyst puj cym mi dzy
innymi w zbo ach jest
A.
B.
C.
D.
chwastnica jednostronna.
powój zwyczajny.
przytulia czepna.
chaber b awatek.
Zadanie 13.
Okres wegetacji wczesnych ziemniaków wynosi 90 dni. Dobierz
ziemniaczanej, który mo na zastosowa w 60. dniu wegetacji.
A.
B.
C.
D.
Tylko insektycyd IV.
Tylko insektycyd I.
Insektycyd III i IV.
Insektycyd I i II.
rodek chemiczny
Insektycyd I
Insektycyd II
Insektycyd III
Insektycyd IV
rodek do zwalczania stonki
Okres karencji rodka
do 14 dni
do 21 dni
do 35 dni
do 50 dni
Zadanie 14.
Do ochrony ro lin przed chorobami grzybowymi s u
A.
B.
C.
D.
moluskocydy.
fungicydy.
herbicydy.
zoocydy.
Zadanie 15.
Przedstawiony p ug przeznaczony jest do wykonywania orki
A.
B.
C.
D.
gleb zakamienionych.
k torfowych.
bezzagonowej.
zagonowej.
Strona 4 z 10
Zadanie 16.
Do siewu bezpo redniego wykorzystuje si siewnik z redlicami
A.
B.
C.
D.
talerzowymi bez kó ek kopiuj cych.
stopkowymi doci anymi spr ynami.
rade kowymi z kó kami dogniataj cymi.
stopkowymi doci anymi hydraulicznie.
Zadanie 17.
Ork u ytków zielonych powinno si wykonywa p ugiem z odk adnic
A.
B.
C.
D.
rubow .
kulturaln .
pó rubow .
cylindryczn .
Zadanie 18.
Po zapaleniu si kontrolki smarowania silnika spalinowego kierowca powinien
A.
B.
C.
D.
zatrzyma pojazd i wy czy silnik.
kontynuowa prac na niskich obrotach.
zatrzyma pojazd i natychmiast sch odzi silnik.
sprawdzi stan bezpieczników i kontynuowa prac .
Zadanie 19.
Blokady mechanizmu ró nicowego w uk adzie nap dowym ci gnika
nie nale y
wykorzystywa
podczas
A.
B.
C.
D.
transportu na polu.
wykonywania orki.
transportu z du pr dko ci .
pracy z adowaczem czo owym.
Zadanie 20.
Podczas suszenia nasion zbó , w celu zachowania warto ci konsumpcyjnej, temperatura nagrzania
ziarna nie mo e przekroczy
A.
B.
C.
D.
40 ÷ 50°C
51 ÷ 60°C
61 ÷ 70°C
71 ÷ 80°C
Strona 5 z 10
Plik z chomika:
miraug
Inne pliki z tego folderu:
r_03_2015_05_x.pdf
(7228 KB)
r_03_2015_01_x_kolor.pdf
(7492 KB)
r_03_2015_08_x.pdf
(6752 KB)
r_03_2014_08_x.pdf
(3633 KB)
r_03_2015_01_01.pdf
(2976 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin