Jakich produktów GMO musisz unikać.doc

(116 KB) Pobierz
Jakich produktów GMO musisz unikać

Jakich produktów GMO musisz unikać? Poznaj najnowsze Top 10!

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

 

Genetycznie modyfikowana żywność to coraz częściej standard, zasadniczą kwestią jest jednak poznanie kategorii produktów, które są permanentnie "ulepszane".

Wykorzystałem w pełni źródło:  http://orwellsky.blogspot.com - z uzupełnieniem i rozwinięciem interesujących kwestii.

Post uzupełniany.  Czasami dopisuję coś do postów. Uzupełniam. (08.09.2012, 08.09 [21:20])

Podstawową wskazówką dla naszej obrony jest trzymanie się wysokiej jakości ekologicznych źródeł, ale nie zawsze jest to możliwe. W temacie szybka "ściągawka" najczęściej genetycznie modyfikowanych roślin i substancji.

Specjaliści podkreślają, że lista produktów spożywczych wolnych od GMO w rzeczywistości nie istnieje. Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać zwodnicze sztuczki marketingowe stosowane przez dzisiejszych producentów "dbających o nasze zdrowie", którzy chcą jedynie nakłonić konsumenta do zakupu. 

 

Jak okazało się w ostatnim czasie, wiele marek typu "eco-friendly" nie jest faktycznie pozbawionych GMO. Dotyczy to nawet produktów, które mają etykietę "Non-GMO" ! 

 

Nie dziwi więc, że wielu z tych "ekologicznych" i "naturalnych" producentów (takich jak np. Kashi), wydało miliony dolarów na walkę z inicjatywą etykietowania każdego produktu GMO. Staje się coraz bardziej jasne, że przedsiębiorstwa po prostu nie dbają o nasze zdrowie, co łatwo można sprawdzić dociekając kto (jaka firma) jest właścicielem na najwyższym poziomie (wspomniane wcześniej Kashi jest własnością Kellogg’a). 

 

Poniżej najnowsza lista 10 produktów, które najprawdopodobniej zawierają GMO: 

 

1. Kukurydza "...  Dziś w Stanach Zjednoczonych, 30% ziemi służy pod uprawę kukurydzy. To głównie zasługa polityki rządowej, która w rzeczywistości pozwala hodować kukurydzę poniżej kosztów wytworzenia. Istotą sprawy jest to, że płacą nam za nadprodukcję, TROY ROUSH - WICEPREZES AMERYKAŃSKIEGO STOWARZYSZENIA HODOWCÓW KUKURYDZY  ..." Food Inc - film na temat życia i korporacji. Na youtube wersja angielska. /MONSANTO / SYNGENTA / PIONEER and DOW AgroSciences / BAYER

 

2. Soja - Obecnie (2007 r.) 92% soi uprawianej w USA to soja modyfikowana genetycznie.  Dziś na rynku spotyka się tylko jedną odmianę soi transgenicznej. Jest ona odporna na działanie herbicydu Roundup / MONSANTO / BAYER
Źródło: wikipedia.pl

 

3. Cukier (Burak cukrowy  MONSANTO)

 

4. Papaja 

 

5. Aspartam (tak, aspartam jest genetycznie modyfikowany! Ujawniono to już w latach 90-tych) Czytaj:  Przemysł, korporacje i dziwne fakty / MONSANTO

 

6. Rzepak (Wykład: Percy Schmeiser - Monsanto i zagrożone prawa rolników) Percy Schmeiser - kanadyjski rolnik. Prowadzi 650 ha gospodarstwo. Walczy z MONSANTO od czasu gdy jego gospodarstwo zostało zanieczyszczone przez genetyczne zmodyfikowany rzepak. BAYER

 

7. Cukinia 

 

8. Żółty squash (Dynia ozdobna)

 

9. Nabiał (ponad 1/3 pochodzi z nieekologicznych produktów mlecznych z USA, które nadal zawierają genetycznie zmodyfikowany hormon firmy MONSANTO o nazwie rBGH. Hormon pochodzi ze sklonowanego DNA, obecnie jest on zakazany w ponad 27 krajach) 

 

10. Bawełna (najczęściej w postaci oleju z nasion bawełny) MONSANTO / BAYER / DOW AgroSciences

 

Dopóki właściwe ustawodawstwa krajowe oraz ustalenia międzynarodowe nie nakażą bezwzględnego etykietowania produktów GMO lub w ogóle zabronią obrotu nimi na rynku, ważne jest, aby chronić swoje zdrowie przed skutkami genetycznie modyfikowanej żywności. 

 

Czy Waszym zdaniem jest dziś jeszcze szansa na wyparcie GMO z rynku? Jakie mogą być skutki spożywania tego typu żywności w niedalekiej przyszłości?

Film niestety tylko w wersji angielskiej.

 

 

Wykorzystałem w pełni źródło:  http://orwellsky.blogspot.com - z uzupełnieniem i rozwinięciem interesujących kwestii.
 



Uzupełnienie:


11. Pomidor ozdobny

12.Ziemniak Amflora (wzbogacony przez niemiecki BASF w skrobię: na frytki) (Wykład o koncernach: Kim jest Dr.Rath?)

13. Papryka duża: czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa - weryfikuję informacje. Takie dostałem, jednak jest to bardzo istotne, ponieważ papryka jest jedną z roślin bogatych w witamię C. Wątek witaminy C w kontekście farmaceutycznym też jest bardzo interesujący. Film Food Matters mówi o tym. (niestety z kiepskim lektorem - automat. ważna pozycja)

14. Łosoś hodowlany"...Firma AquaBounty z Massachussets już dziesięć lat temu wyhodowała łososia, który rośnie trzy razy szybciej od tego, który dotychczas znajdował się na rynku. (...) Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) ogłosiła, że nie wykryto istotnych różnic biologicznych pomiędzy produktem firmy AquaBounty a mięsem zwykłego łososia atlantyckiego. (...) Ekologowie poważnie boją się o zachwianie równowagi biologicznej, jakie wywołać może dostanie się tej ryby do środowiska oceanicznego. Symulacje komputerowe wykazały na przykład, że łosoś występujący naturalnie wyginąłby całkowicie w ciągu czterdziestu pokoleń. Trudno przewidzieć, jakie inne skutki mogłaby pociągnąć za sobą taka sytuacja. ..."

Źródło: Transgeniczny Łosoś

15. Mięso zwierząt karmionych modyfikowaną soją i kukurydzą

16. Ryż biały (ministerstowy ryżu), ciekawa propaganda, oczywiście po naszej a przynajmniej mojej stronie :P BAYER. Wróć: (Wykład o koncernach: Kim jest Dr.Rath?)

17. Mąka biała durum

Produkty GMO są rozpoznawane przez organizmy żywe jako ciało obce, które jest toksyczne. Powodują większość chorób cywilizacyjnych, a szczególnie alergicznych i autoimmunologicznych.

Materiał z bloga orwellsky, otrzymałem pocztą elektroniczną uzupełniony o punkty 11 do 17.

Terje Traavik (naukowiec, Norwegia)

„.. Bardzo się staramy, aby każdy zrozumiał, że skażenie genetyczne to coś zupełnie innego niż skażenia chemiczne, które przez własną głupotę rozpowszechniamy przez ostatnie 50 lat.  Rzecz w tym, że chemikalia nie potrafią same się rozmnażać. Nawet największe skażenie chemiczne z czasem maleje, podczas gdy w technologii genetycznych modyfikacji jest dokładnie na odwrót. DNA może się w zasadzie rozmnażać samodzielnie, a więc możliwe jest, że początkowo niewielkie skażenie rozrośnie się z czasem do olbrzymich rozmiarów ..”

Cytat: ".... Z roku na rok na świecie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. Ich areał zwiększył się w 2011 r. do ok. 160 mln ha, czyli o 8 proc. wobec 2010 r.
(...)
Według (ISAAA) w 2011 r. największy obszar upraw przypadał na Stany Zjednoczone – 69 mln ha (wobec 66,8 mln ha rok wcześniej) - Monsanto , Brazylię – 30,3 mln ha (wobec 25,4 mln ha) oraz Argentynę – 23,7 (wobec 22,9 mln ha). ..."

Źródło - więcej informacji: http://nowyobywatel.pl/

"... Mikrowstrzeliwanie, jedna z metod stosowanych podczas procesów modyfikacji:

Efektywność tej metody jest stosunkowo niska i zależy od wielkości i rodzaju pocisku, podciśnienia panującego w komorze podczas strzału, typu zastosowanego aparatu, ciśnienia gazu napędzającego mikronośnik, dystansu, jaki musi on pokonać, aby dotrzeć do celu, formy plazmidu, a także od rodzaju transformowanej tkanki.

Wadą są stosunkowo wysokie koszta oraz ryzyko uszkodzeń konstrukcji genetycznej. Wysoka liczba wprowadzanych kopii transgenu zwiększa również prawdopodobieństwo wystąpienia błędów. Metoda ta jest jednak szeroko stosowana, gdyż można nią transformować praktycznie wszystkie rodzaje komórek...."

Źródło: www.e-biotechnologia.pl

Przeczytaj: Eksperyment naukowy – kryptonim GMO - spojrzenie od strony eksperymentu i prawa. Moje stanowisko w sprawie GMO.

Wpływ GMO(*) na zdrowie dzieci - (*) GMO to Genetycznie Zmodyfikowane Organizmy, czyli takie których geny zostały zmienione przez człowieka w sposób nienaturalny. Polacy! Czas zacząć działać!!!

Zapraszamy na konferencję pt. "STOP! KORPORACJE CHCĄ ZNISZCZYĆ NASZE DZIECI"

Polska powtórka katastrofy humanitarnej w Argentynie? - Prezydent Komorowski nie wysłuchał argumentów o katastrofie humanitarnej w Argentynie, bezmiarze cierpień chorych dzieci powodowanych przez uprawy soi GMO na pasze dla Polski, i zdecydował się podpisać ustawę o paszach

Wpływ GMO(*) na zdrowie dzieci

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

(*) GMO to Genetycznie Zmodyfikowane Organizmy, czyli takie których geny zostały zmienione przez człowieka w sposób nienaturalny. Polacy! Czas zacząć działać!!!

Innymi słowy, genetyczna modyfikacja oznacza sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice między gatunkami, np. geny zwierząt do rośliny.

Wpływ GMO(*) na zdrowie dzieci

(*) GMO to Genetycznie Zmodyfikowane Organizmy, czyli takie których geny zostały zmienione przez człowieka w sposób nienaturalny. Innymi słowy, genetyczna modyfikacja oznacza sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice między gatunkami, np. geny zwierząt do rośliny.
Najczęściej poddawane modyfikacjom genetycznym są to kukurydza, soja, bawełna, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać, że ponad 60% przetworzonych produktów zawiera soję a skrobia kukurydziana jest stosowana jako zagęszczacz w setkach produktów. Obecnie 70% światowej produkcji roślin GM odbywa się w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.  W krajach Unii Europejskiej uprawy te reprezentują zaledwie 0,1% powierzchni gruntów rolnych.

GMO występuje w żywności najczęściej w postaci popularnego „wypełniacza”, jakim jest transgeniczna soja, kukurydza lub rzepak. W Polsce najczęściej możemy się zetknąć z genetycznie modyfikowaną soją (potrawy wegetariańskie, mleko sojowe) i dodatkach (białko sojowe w wędlinach, lecytyna sojowa np. w czekoladzie). Amerykańskie wyroby (płatki kukurydziane, przekąski) oraz oleje rzepakowy i kukurydziany mogą zawierać GMO.

Nigdy wcześniej genetycznie zmodyfikowane organizmy nie były częścią ludzkiej diety. Nie zbadano zatem czy są one bezpieczne. Np. w USA z góry założono że organizmy transgeniczne/ GMO są nowymi, naturalnymi odmianami a więc nie wymagają dokładnych badań i tekstów toksykologicznych. Jednakże wyniki badań prowadzonych przez niezależnych naukowców, polegające na karmieniu zwierząt paszą z GMO są niepokojące.
U szczurów karmionych genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą zauważono podwyższoną liczbę białych krwinek, częstsze zaburzenia pracy nerek oraz znaczący wzrost poziomu cukru we krwi. Wysoki poziom śmiertelności i zaburzenia wzrostu u szczurzego potomstwa to wynik karmienia ich matek genetycznie modyfikowaną soją.

W książce pt. „Genetyczna Ruletka...” Jeffrey Smith pisze iż dzieci są szczególnie narażone na negatywne oddziaływanie GMO m.in. dlatego że są do czterech razy bardziej podatne na alergie pokarmowe od dorosłych.  Młode, rozwijające się organizmy wykorzystują więcej pożywienia do budowy organów i tkanek niż dorośli, którzy pożytkują je raczej na wytwarzanie energii i magazynują w formie tłuszczu.
Dodatkowo dzieci spożywają dużą ilość produktów, które mogły zostać poddane inżynierii genetycznej. Ich dieta zawiera wyższy procent kukurydzy niż dieta dorosłych.
Matki używające skrobi kukurydzianej jako substytutu talku w pielęgnacji skóry dziecka, narażają je na oddziaływanie GMO poprzez wdychanie. Czasami niemowlęta są stale karmione odżywkami sojowymi.

Poniżej kilka cytatów z tej skiążki obrazujących zagrożenia:

1.1.GM Potatoes Damages Rats – GM ziemniaki szkodzą szczurom. Powodują rozwój potencjalnie rakotwórczych komórek w układzie pokarmowym, zahamowanie rozwoju mózgów, żołądków, jąder, częściowy zanik wątroby, powiększenie trzustki i jelita, załamanie systemu immunologicznego.

1.3. Rats Fed Bt Corn had multiple health problems – Szczury karmione 90 dni kukurydzą Monsanto Mon 863 Bt miały liczne problemy zdrowotne. Wyniki wskazywały na ważne zmiany we krwi, wątrobie i nerkach, mogące świadczyc o procesie chorobowym. Eksperci żądali wyjaśnień, Monsanto odmówiło, podnosząc nienaukowe, fałszywe argumenty.

1.4. Mice Fed GM Bt Potatoes had intestinal damage Myszy karmione GM Bt ziemniakami miały zniszczony układ pokarmowy. Karmienie GM ziemniakami które produkują toksynę BT zapoczątkowało nienormalny i nadmierny rozwój komórek w jelicie krętym. Podobne objawy u człowieka powodują nietrzymanie moczu lub symptomy grypy, świadczą też o stadium przedrakowym. Badanie obaliło tezę jakoby toksyna Bt była niszczona podczas procesu trawienia i nie jest biologicznie aktywna u ssaków.

1.7 Inhaled Bt corn pollen may have triggered disease in humans – Wdychanie pyłków Bt kukurydzy może powodować schorzenia u ludzi. W 2003 r., około 100 osób mieszkających w pobliżu pól kupurydzy na Filipinach miało dolegliwości skóry, trudności z oddychaniem i zaburzenia trawienia w czasie pylenia kukurydzy. Krew u 39 wykazała reakcje na truciznę Bt. Symptomy powtórzyły się w 2004 r. w conajmniej 4 wioskach gdzie ją uprawiano. Były przypadki padnięcia kilkunastu zwierząt karmionych tą kukurydzą.

1.8 Farmers report pigs and cows became sterile from GM corn – Farmerzy twierdzą, że świnie i krowy karmione GM kukurydzą stają się bezpłodne. Ponad 20 farmerów w Płn. Ameryce mówi o trudnościach z zapłodnieniem, rzekomych ciążach i przedwczesnych porodach.

1.10 Mice fed Roundup Ready soy had liver cell problems – Myszy karmione soją RR miały zmienione komórki wątroby. Komórki były poważnie zmienione. Nieregularny kształt jąder i jąderek, zwiększona ilość otworów jądrowych i inne zmiany, wszystko to wskazuje na zwiększoną przemianę materii i zmiany w genach. Przyczyną mogła być trująca toksyna. Większość objawów ustąpiło po zaprzestaniu karmienia GM soją.

1.11 Mice fed Roundup Ready soy had problems with the pancreas – Myszy karmione RR soją miały zmiany w trzustce… problemy w procesie trawienia za pomocą enzymów. Wydzielanie przez trzustkę Alfa-amylazy, najważniejszego enzymu trawiennego, zmniejszylo się o 77%.  Razem z innymi zmianami w trzustce, dowodzi to, że soja może działać na przyswajanie i asymilację żywności oraz na zmiany w genach.

1.14 Most offspring of rats fed Roundup Ready soy died within three weeks – Większość potomstwa szczurów karmionych soją RR zdechła w ciągu trzech tygodni. Karmione były RR soją przed zapłodnieniem, w czasie ciąży i karmienia potomstwa. Po 3 tygodniach 55,6% z potomstwa zdechło, tylko 9% zdechło pośród karmionych soją bez GMO. Kojarzone póżniej, żywione GMO i bez GMO, nie były zdolne do współżycia.

1.15 Soy allergies skyrocketed in the UK, soon after GM soy was introduced – Alergia gwałtownie wzrosła wkrótce po wpuszczeniu soi do Zjednoczonego Królestwa /Anglia Szkocja Płn.Irlandia, Walia.

3.4 The Bt in crops is more toxic than the Bt spray – Gen Bt wszczepiony w roślinę bardziej toksyczny od oprysków. Toksyna Bt w roślinie ma tysiące razy większe stężenie i stale namnaża się w jej komórkach.

6.2 Herbicide-tolerant crops increase herbicide use and residues in food – Uprawy tolerujące herbicydy przyjmują zwielokrotnioną ich dawkę, która pozostaje w GM roślinie. Zwiększona ilośc herbicydu w roślinie może powodować toksyczne trujące działanie u ludzi, zwierząt i potomstwa.

8.1 Pregnant mothers eating GM foods may endanger offspring – Jedzenie GM żywności przez ciężarne matki może szkodzić potomstwu. Rozwój embrionu może być zmieniony nawet przez znikome ilości GM substancji w diecie matki. Dieta taka może nawet hamować rozwój genów u dziecka, co może być dziedziczone w następnych generacjach. GM rośliny mogą zawierać substancje które szkodzą normalnemu rozwojowi dziecka, ale nigdy nie przeprowadzono odpowiednich badań by takie zagrożenie wykluczyć.

Nienarodzone dzieci również poddawane są działaniom GMO. Według badań, pestycydy towarzyszące uprawom GMO (toksyna Bt i herbicydy), mogą przenikać do krwi człowieka, w tym kobiet ciężarnych i noworodków. Do tej pory wpływ GMO na płód nie został przebadany dlatego istotne jest aby przyszłe matki wystrzegały się tego typu żywności.  Oczywiście to nie jest tak że po zjedzeniu kukurydzy transgenicznej od razu zachorujemy lub dostaniemy alergii. Ten proces będzie trwał przez lata. Osoby dorosłe są bardziej odporne w przeciwieństwie do dzieci, dla których żywność oparta na organizmach transgenicznych może być bardziej niebezpieczna.

Najpewniejszą metodą unikania zmodyfikowanych genetycznie składników jest rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych, kupowanie produktów z certyfikatem ekologicznym lub od znajomego rolnika, który nie karmi zwierząt paszą z GMO.

Polscy konsumenci muszą bardziej zaangażować się w obronę swojego zdrowia, różnorodności biologicznej oraz dobrej jakości żywności przed genetycznym eksperymentem wymykającym się spod kontroli.

Dopuszczając do upraw roślin transgenicznych na naszych polach doprowadzimy do nieodwracalnego i nieuniknionego skażenia naturalnych i tradycyjnych roślin. Pyłki roślin GM są przenoszone przez wiatr, owady, ludzi, sprzęt na sąsiednie uprawy i nie sposób temu zapobiec. Jeśli za parę lat będziemy mieli „twarde” dowody na szkodliwość GMO, to nie będzie można tego procesu odwrócić.

Rzeczywisty problem głodu nie tkwi w braku żywności gdyż na świecie produkuje się ją w wystarczającej ilości. Głód jest wynikiem niewłaściwej polityki rolnej i niewłaściwej dystrybucji żywności. Wielokrotnie udowodniono, że z łatwością wykarmimy świat jeśli postawimy na lokalne, tradycyjne, proekologiczne rolnictwo. Natomiast jeżeli dopuścimy do dalszego rozprzestrzeniania upraw GMO to bieda i głód będą się zwiększać gdyż jedynymi beneficjentami z wprowadzania GMO są ponadnarodowe korporacje.

PROSIMY O POMOC:
PODPISUJCIE I NAGŁAŚNIAJCIE PETYCJĘ O ZAKAZ UPRAW GMO KTÓRA JEST NA:
http://alert-box.org/petycja/rozporzadzenie-zakazujace-gmo/
Piszcie i dzwońcie do posłów, senatorów, premiera i prezydenta w tej sprawie. 
W treści wystarczy jak napiszecie po prostu: „Domagamy się jasnego zakazu upraw GMO!”

ZAPRASZAMY NA WARSZTATY  PT. Gdzie szukać dobrego jedzenia? W DRODZE DO SAMOWYSTARCZALNOŚCI...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin