Czekoladowe słodkości.pdf

(1878 KB) Pobierz
CZEKOLADOWE SŁODKOŚCI
przepisy.pl
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 40 gramów
jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej
wodzie) - 6 sztuk
mąka tortowa - 160 gramów
drobny cukier lub cukier puder - 150
gramów
kakao - 10 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
45 minut
Łatwe
aromat migdałowy - 1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
jajka - 2 sztuki
cukier puder - 2 łyżki
biała czekolada - 200 gramów
gorzka czekolada 60% - 150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125 gramów
gorzka czekolada 60% - 150 gramów
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej
suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki
do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając.
2. Rozpuść Kasię, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.
3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i
wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.
4. Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.
5. Zmiksuj Kasię z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną
czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż
przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
6. Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do
ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskim
przepisy.pl
Składniki:
kasza jaglana - 135 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125 gramów
sól - 1 szczypta
jajka - 4 sztuki
czekolada deserowa - 100 gramów
śmietana kremówka 30% - 125 mililitrów
drobny cukier - 150 gramów
0 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
Łatwe
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
orzechy włoskie - 0.5 szklanek
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Do gotujące się wody wsyp kaszę i dodaj sól.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszymy moc palnika i gotujemy na małym ogniu, ok. 15 minut -
do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Kaszę przestudzić i zmiksować blenderem
lub w malakserze do otrzymania gładkiego budyniu jaglanego.
2. Czekoladę z Kasią rozpuścić w gorącej kąpieli. Pozostałe składniki na brownie przełożyć do
naczynia, dodać zmiksowana kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników.
3. Na koniec wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i tłuszczem. Formę do brownie wykładamy
papierem, przelewamy do niej ciasto, a na wierzch układamy orzechy. Pieczemy w temp. 180°C
przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i podajemy pokrojone
kwadraty.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Czekoladowe Crinkles - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 60 gramów
czekolada gorzka 70% - 150 gramów
cukier - 80 gramów
mąka - 120 gramów
jajka - 2 sztuki
proszek do pieczenia
sól - 1 szczypta
15 minut
Wskazówki pieczenia:
12 minut
180
�½C
pieczenia
Sposób przygotowania:
Łatwe
cukier puder do dekoracji - 1 szczypta
blacha do
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W rondelku rozpuść Kasię razem z połamaną czekoladą.
3. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj, ciągle
mieszając, najpierw żółtka, a następnie rozpuszczoną z Kasią czekoladę.
4. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wstaw na godzinę do
zamrażarki.
5. Ze schłodzonego ciasta zrób wałek i potnij ciasto na jednakowe kawałki.
6. Z każdego kawałka zrób kuleczkę i obtocz ją dokładnie w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 12
minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin