Zapiekanki na obiad i kolację.pdf

(1084 KB) Pobierz
ZAPIEKANKI
NA OBIAD I KOLACJĘ
przepisy.pl
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i fetą
przepisy.pl
Składniki:
ziemniaki - 500 gramów
mrożony szpinak - 400 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
ser feta - 150 gramów
ząbek czosnku - 1 sztuka
ostra papryka chilli - 1 sztuka
suszone pomidory - 100 gramów
60 minut
4 osoby
Łatwe
śmietana 18% - 200 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 4 łyżki
średnia cebula - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany
czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony
szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na
bok.
2. W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę
po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Produkt
nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
3. Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak
i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę
zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym
czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się
sera.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
przepisy.pl
Składniki:
brukselka - 300 gramów
ziemniaki - 500 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 sztuka
średnia cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
kiełbasa np. śląska - 500 gramów
śmietana 18% - 200 mililitrów
60 minut
4 osoby
Łatwe
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 4 łyżki
gałązka tymianku - 1 sztuka
tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w
osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie
rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
2. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół
plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone
w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
3. Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście
brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie
składniki połączą się ze sobą.
4. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w
folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie
usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zapiekanka ziemniaczana z szynką parmeńską
i brokułami
przepisy.pl
Składniki:
ziemniaki - 700 gramów
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
średnia cebula - 1 sztuka
brokuł - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
szynka parmeńska - 100 gramów
żółty ser - 100 gramów
60 minut
5 osób
Łatwe
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Brokuły pokrój w mniejsze różyczki i
sparz przez 3 minuty w gotującej się wodzie.
2. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebule, dodaj ziemniaki, śmietanę oraz Knorr Naturalnie
smaczne dla idealnej gęstości sosu. Całość gotuj cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
3. Część ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i posyp z wierzchu pokrojoną w
paseczki szynką. Ułóż drugą część ziemniaków. Na wierzchu ułóż brokuły. Całość posyp serem po
wierzchu.
4. Naczynie zafoliuj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C piecz około 40 minut. Na 10
minut przed końcem ustalonego czasu zdejmij folie.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Farfalle z cukinią i szynką
przepisy.pl
Składniki:
cukinia - 1 sztuka
Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka
makaronowa z szynką
- 1 opakowanie
kapary - 2 łyżki
starty żółty ser - 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
śmietana 18% - 200 mililitrów
makaron farfalle - 200 gramów
szynka wędzona - 200 gramów
ostra papryczka - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
45 minut
5 osób
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojoną w plastry cukinię. Dodaj szynkę posiekane
chilli i czosnek, całość zalej śmietaną.
2. Dodaj kapary, dwie szklanki wody, surowy makaron i Knorr Naturalnie smaczne. Wszystko
razem zagotuj i dodaj część tartego sera.
3. Tak przygotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp po wierzchu
pozostałym tartym serem.
4. Naczynie zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut. Po
tym czasie zapiekankę odwiń z foli i piecz jeszcze 5 minut tak aby ser na powierzchni się
delikatnie zarumienił.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin