Wiśniowe LOVE 8 ciast z wiśniami, które skradną twoje serce.pdf

(2079 KB) Pobierz
8 CIAST Z WIŚNIAMI, KTÓRE SKRADNĄ
TWOJE SERCE
WIŚNIOWE LOVE
przepisy.pl
Babeczki wiśniowe serca
przepisy.pl
Składniki:
jajka ­ 4 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia ­ 250
gramów
cukier waniliowy ­ 1 opakowanie
gorzka czekolada ­ 120 gramów
cukier ­ 200 gramów
sól ­ 1 szczypta
mąka pszenna ­ 60 gramów
wydrylowane wiśnie ­ 500 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
200 �½C
muffiny
Sposób przygotowania:
Łatwe
cukier ­ 1 łyżka
mąka ziemniaczana (rozpuszczona w
odrobinie wody) ­ 1 łyżeczka
Forma na
1. Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj
wszystko. Jak się rozpuści, wyłącz palnik.
2. Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe
suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj.
3. Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
4. Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając
mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
5. Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
6. Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru
(średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Ciasto czekoladowe z wiśniami
przepisy.pl
Składniki:
mąka ­ 250 gramów
cukier ­ 250 gramów
mleko skondensowane słodzone ­ 1
szklanka
jajko ­ 4 sztuki
ciemne kakao ­ 2 łyżki
proszek do pieczenia ­ 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia ­ 200
gramów
cukier puder ­ 250 gramów
wydrylowane wiśnie ­ 400 gramów
polewa czekoladowa ­ 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia ­ 200
gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
180 �½C
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij z cukrem i skondensowanym mlekiem, a następnie dodaj mąkę i wszystko wymieszaj.
3. Powstałe ciasto przełóż do posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o
średnicy 23 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 40­50 min.
4. Usuń ścianki tortownicy.
5. Z upieczonego ciasta delikatnie zetnij górną część i odłóż na bok.
6. Z pozostałego ciasta wybierz środek, pozostawiając około 1 cm ciasta na spodzie i na bokach.
7. Wyjęte ciasto pokrusz jak najdrobniej.
8. Masa: Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem.
9. Dodaj wiśnie i pokruszone kawałki ciasta.
10. Dokładnie wymieszaj.
11. Kremową masę wiśniową wyłóż na spód ciasta, a następnie nakryj ściętym wierzchem.
12. Ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
przepisy.pl
Składniki:
jajka ­ 3 sztuki
cukier ­ 150 gramów
mleko ­ 180 mililitrów
esencja waniliowa ­ 1 łyżeczka
mąka pszenna ­ 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia ­ 150
gramów
sól ­ 1 szczypta
proszek do pieczenia ­ 3 łyżeczki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
kakao ­ 30 gramów
drylowane wiśnie z zalewy ­ 200 gramów
mleko ­ 0.5 litrów
cukier ­ 100 gramów
esencja waniliowa ­ 1 łyżeczka
mąka pszenna ­ 30 gramów
mąka ziemniaczana ­ 40 gramów
Kostka do pieczenia Kasia ­ 250
gramów
starta czekolada
wiśnie
180 �½C
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą
soli. Następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę
pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.
2. Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.
3. Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie (jeśli
używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180
°C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin