Śniadania na ciepło.pdf

(693 KB) Pobierz
ŚNIADANIA NA CIEPŁO
przepisy.pl
Tosty francuskie na słodko
przepisy.pl
Składniki:
pieczywo tostowe, kromki - 8 sztuk
jajka - 2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 3 łyżki
śmietanka 18% - 3 łyżki
cynamon - 1 szczypta
cukier waniliowy - 1 opakowanie
cukier puder
15 minut
4 osoby
Łatwe
dżem pomarańczowy
Sposób przygotowania:
1. W misce dokładnie wymieszaj jajka z cynamonem, cukrem i śmietanką.
2. Na rozgrzanej patelni na Ramie smaż kromki chleba tostowego zanurzonego wcześniej w
masie jajecznej. Kromki smaż na złoty kolor z obu stron.
3. Tosty podawaj oprószone cukrem pudrem np. z dżemem pomarańczowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Croque madame - tosty z jajkiem i sosem
beszamelowym
przepisy.pl
Składniki:
pieczywo tostowe, kromki - 8 sztuk
musztarda Dijon - 2 łyżki
szynka - 4 plastry
starty ser gruyer - 50 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 6 łyżek
jajka - 4 sztuki
mąka - 1 łyżka
20 minut
4 osoby
Łatwe
cytryna - 0.5 sztuk
mleko - 1 szklanka
Rosół z kury Knorr
- 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
kiełki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W małym garnku zrób sos beszamelowy. Na 3 łyżkach Ramy podsmaż delikatnie mąkę
pszenną a następnie zalej zimnym mlekiem. Dodaj pół kostki rosołowej i dokładnie wymieszaj, aż
powstanie gładki sos. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny i gałką muszkatową a następnie w
gorący sos wmieszaj jedna garść startego sera. Przygotowując zasmażkę na Ramie jesteś
pewny, że ci się nie przypali a przy tym sos będzie miał maślany smak.
2. Na pozostałej Ramie na teflonowej patelni usmaż jajka sadzone.
3. Każdą kromkę chleba tostowego posmaruj musztardą, ułóż na nich plastry szynki, na szynkę
nałóż porcję sosu beszamelowego i dodatkowo obsyp go z wierzchu serem. Całość zapiecz w
nagrzanym do 200°C piekarniku. Tosty piecz przez 3-4 minuty aż sos i ser się zarumienią. Na
wierzchu ułóż sadzone jajko całość udekoruj kiełkami rzodkwi.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Kolorowy omlet na początek dnia
przepisy.pl
Składniki:
jajka - 4 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 50 mililitrów
papryka czerwona - 0.25 sztuk
papryka zielona - 0.25 sztuk
cebula - 0.5 sztuk
ser pleśniowy typu blue - 50 gramów
kiełki słonecznika, garstka - 1 sztuka
15 minut
2 osoby
Łatwe
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Papryki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to
oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Przesmaż połowę pokrojonych warzyw.
3. Jajka wybij do miseczki i roztrzep. Połowę jajecznej masy wlej na patelnię z warzywami, smaż
chwilę podważając cały czas ranty omleta. Przykryj patelnie i zapiekaj jeszcze chwilę.
4. Pokruszonym serem posyp nie ścięty jeszcze omlet. Oprósz solą i pieprzem a następnie zroluj
omlet na patelni i podgrzewaj jeszcze chwilę.
5. Gotowy omlet wyłóż na deskę i pokrój na kawałki. Następnie posyp kiełkami słonecznika i
podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Puszyste placki jogurtowe z jagodami
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 400 gramów
jajka - 2 gramy
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
klasyczny
- 100 gramów
jogurt naturalny - 200 gramów
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
cukier wanilinowy - 1 opakowanie
brązowy cukier - 1 łyżka
15 minut
4 osoby
Łatwe
jagody świeże lub mrożone - 100 gramów
syrop klonowy
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 80 mililitrów
cukier puder - 2 łyżki
kwaśna śmietana - 100 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywno. W misce połącz żółtka z Ramą i cukrem. Utrzyj
na białą masę. Następnie dodaj jogurt, mąkę, proszek do pieczenia.
2. Na koniec dodaj ubitą pianę i jagody. Całość delikatnie wymieszaj.
3. Na rozgrzanej Ramie smaż małe placki z obu stron tak aby były wysmażone w środku . Smażąc
na Ramie nadasz plackom maślanego aromatu dodatkowo kontrolując temperaturę Ramy
sprawisz, że tłuszcz nie będzie nadmiernie wchłaniał się w placki. Gotowe racuchy oprósz cukrem
pudrem podawaj według upodobań ze śmietaną lub z syropem klonowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin