Jaglana, pęczak i gryczana najlepsze przepisy na dania z kaszą w nowoczesnym wydaniu.pdf

(2084 KB) Pobierz
JAGLANA, PĘCZAK I GRYCZANA
NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z
KASZĄ W NOWOCZESNYM WYDANIU
przepisy.pl
Aromatyczna kasza gryczana z boczkiem
wędzonym
przepisy.pl
Składniki:
kasza gryczana ­ 200 gramów
Esencja do duszonych warzyw Knorr ­
1 sztuka
boczek wędzony ­ 100 gramów
cebula ­ 1 sztuka
majeranek suszony ­ 1 łyżka
olej ­ 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj majeranek.
2. Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z boczkiem i cebulą i smaż chwilę razem.
3. Wlej 300 ml wody oraz żeby kasza była pełna smaku dodaj Esencję do duszonych warzyw i
zagotuj.
4. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu. Następnie zdejmij garnek z ognia,
przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie kaszę wymieszaj i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną
i jogurtem
przepisy.pl
Składniki:
mięso mielone wołowo­wieprzowe ­ 500
gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek ­ 80 mililitrów
Knorr Naturalnie smaczne ­ Spaghetti
Bolognese ­ 1 opakowanie
pomidory pelati z puszki ­ 1 opakowanie
kasza gryczana ugotowana na sypko ­
100 gramów
15 minut
6 osób
Łatwe
jogurt grecki ­ 300 gramów
bakłażany ­ 2 sztuki
jajko ­ 2 sztuki
mozzarella ­ 100 gramów
zioła prowansalskie ­ 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z
nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.
2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie
nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska
podczas smażenia.
3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z
puszki oraz produkt Knorr do spaghetti. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę
gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj
jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą
mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C
piekarnika.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Bulgur z warzywami
przepisy.pl
Składniki:
kasza bulgur lub kuskus ­ 200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr ­ 1 sztuka
ogórek ­ 1 sztuka
pomidory ­ 2 sztuki
sok z jednej cytryny
gęsty jogurt ­ 200 mililitrów
kilka listków świeżej natki pietruszki i mięty
oliwa z oliwek ­ 30 mililitrów
15 minut
4 osoby
Łatwe
czarne oliwki ­ 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.
2. Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń.
Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3­4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i
mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.
4. Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Grillowane warzywa na kaszy kuskus
przepisy.pl
Składniki:
papryka czerwona ­ 1 sztuka
Sos sałatkowy paprykowo­ziołowy
Knorr ­ 1 opakowanie
cukinia ­ 1 sztuka
bakłażan ­ 1 sztuka
czerwona cebula ­ 2 sztuki
szparagi zielone ­ 4 sztuki
30 minut
4 osoby
Łatwe
pomidorki koktajlowe ­ 8 sztuk
oliwa z oliwek ­ 30 mililitrów
ocet balsamiczny ­ 30 mililitrów
kasza kuskus ­ 250 gramów
bulion warzywny ­ 250 mililitrów
bazylia do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i
pokrój w mniejsze kawałki.
2. Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i
pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij
kaszę widelcem.
3. Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi
oraz pomidorki.
4. Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
5. Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość
polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin