Jaglana, pęczak i gryczana najlepsze przepisy na dania z kaszą w nowoczesnym wydaniu.pdf
(
2084 KB
)
Pobierz
JAGLANA, PĘCZAK I GRYCZANA
NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z
KASZĄ W NOWOCZESNYM WYDANIU
przepisy.pl
Aromatyczna kasza gryczana z boczkiem
wędzonym
przepisy.pl
Składniki:
kasza gryczana 200 gramów
Esencja do duszonych warzyw Knorr
1 sztuka
boczek wędzony 100 gramów
cebula 1 sztuka
majeranek suszony 1 łyżka
olej 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj majeranek.
2. Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z boczkiem i cebulą i smaż chwilę razem.
3. Wlej 300 ml wody oraz żeby kasza była pełna smaku dodaj Esencję do duszonych warzyw i
zagotuj.
4. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu. Następnie zdejmij garnek z ognia,
przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie kaszę wymieszaj i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną
i jogurtem
przepisy.pl
Składniki:
mięso mielone wołowowieprzowe 500
gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z
oliwą z oliwek 80 mililitrów
Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti
Bolognese 1 opakowanie
pomidory pelati z puszki 1 opakowanie
kasza gryczana ugotowana na sypko
100 gramów
15 minut
6 osób
Łatwe
jogurt grecki 300 gramów
bakłażany 2 sztuki
jajko 2 sztuki
mozzarella 100 gramów
zioła prowansalskie 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z
nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.
2. Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie
nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska
podczas smażenia.
3. W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z
puszki oraz produkt Knorr do spaghetti. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę
gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj
jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą
mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C
piekarnika.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Bulgur z warzywami
przepisy.pl
Składniki:
kasza bulgur lub kuskus 200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
sok z jednej cytryny
gęsty jogurt 200 mililitrów
kilka listków świeżej natki pietruszki i mięty
oliwa z oliwek 30 mililitrów
15 minut
4 osoby
Łatwe
czarne oliwki 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.
2. Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń.
Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 34 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i
mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.
3. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.
4. Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Grillowane warzywa na kaszy kuskus
przepisy.pl
Składniki:
papryka czerwona 1 sztuka
Sos sałatkowy paprykowoziołowy
Knorr 1 opakowanie
cukinia 1 sztuka
bakłażan 1 sztuka
czerwona cebula 2 sztuki
szparagi zielone 4 sztuki
30 minut
4 osoby
Łatwe
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
oliwa z oliwek 30 mililitrów
ocet balsamiczny 30 mililitrów
kasza kuskus 250 gramów
bulion warzywny 250 mililitrów
bazylia do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa pokrój w plastry, skrop oliwą i octem, oprósz przyprawami i grilluj. Szparagi obierz i
pokrój w mniejsze kawałki.
2. Kaszę wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem i wymieszaj. Miskę zakryj folią spożywczą i
pozostaw na kilka minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie odkryj i rozdrobnij
kaszę widelcem.
3. Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodaj grillowane warzywa, szparagi
oraz pomidorki.
4. Sos Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
5. Na talerzach ułóż gorącą kaszę, po środku zrób wgłębienie i włóż do niego warzywa. Całość
polej gotowym sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Plik z chomika:
legniczanka
Inne pliki z tego folderu:
jak prawidlowo ukladac oz i widelec po oiedzie.jpg
(87 KB)
zastawa stolowa.jpg
(79 KB)
zastawa a stole.jpg
(53 KB)
roszaje kieliszkow.jpg
(101 KB)
prawidlowy serwis.jpg
(87 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
Bollywood
Dokumenty
Druty, szydelko,koraliki, itp
Film
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin