Cytrynówka:)
Dodane przez:
goska.z.
Czas przygotowania: 5 tygodni
Składniki
· 6 cytryn-twardych i świeżych
· 3 szklanki cukru
· 5 szklanek wody
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 1 litr spirytusu
Pyszna cytrynóka warta zrobienia:)Polecam:)
Etapy przygotowania
Cytryny umyć i odkroić z obu stron czubki.Następnie przekroić na połówki.Cytryny,cukier,wodę i cukier waniliowy zagotować.Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.Odstawić do wystygnięcia.Następnie wlać spirytus.Odstawić na 24 godziny i zamknąć hermetycznie.Ja zawsze robie w dużym słoiku.Po 24 godzinach wyławiamy cytryny i wyciskamy miąż a skórki od cytryny wyrzucamy.Tak przygotowaną cytrynówkę przecedzamy przez gazę lub płutno do butelki .Odstawiamy do nabrania odpowiedniego smaku.Cytrynówkę od czasu do czasu trzeba przecedzać bo na dnie może osadzać się miąż z cytryn.Im dłużej stoi tym jest smaczniejsza.
Likier miętowy
Aida
Czas przygotowania: 7 dni
· 1,5 kg cukru
· 1 litr wody
· dużo liści mięty
wygląda jak Ludwik do mycia naczyń, ale smakuje... jak likier ;)
Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy. Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor. Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus "przegryzł się" z syropem.
Pomarańczówka "czterdziestodniowa" świąteczna
rybolot
Czas przygotowania: 40 dni
Czas inny: 20 minut
· 1 dojrzała pomarańcza
· 40 ziaren kawy
· 40 łyżeczek cukru
· 1/2 l wódki
Smak, aromat tej słoneczno-bursztynowej w barwie nalewki łączą się z tradycją Wielkanocną!
1. Pomarańczę starannie myjemy pod bieżącą wodą2. Ostro zakończonym nożykiem nacinamy pomarańczę i szpikujemy ziarnami kawy (tak by nie było ich widać!)3. Wkładamy pomarańczę do słoja (najlepszy do tego jest wek)4. Zasypujemy cukrem (w zależności od naszych upodobań smakowych możemy np. dać mniej cukru)5. Zalewamy wódką, zakręcamy lub zakładamy gumkę i wieczko wekowe ze sprężynką.6. Odstawiamy na 40 dni od czasu do czasu lekko wstrząsając.7. Po tym czasie zlewamy do butelki.
P.S. Oczywiście można zwielokrotnić ilość składników :) Czas "dojrzewania"pozostaje ten sam!
Wódka kukułka
blackbetty
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
· * 1 litr spirytusu
· * 4 piwa "karmi"
· Z tych proporcji wychodzi około 2,5litra wódki. Piwa zagotować - na koniec dodać cukier i cukier waniliowy - wystudzić Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać. Przelać do butelek lub karafki. Najlepiej smakuje po 12godzinach od zrobienia. Polecam schłodzoną!! * niepełna szklanka cukru
· * 1 cukier waniliowy
Wódka kukułka - smakuje każdemu. Cukierkowy delikatny smak
Z tych proporcji wychodzi około 2,5litra wódki. Piwa zagotować - na koniec dodać cukier i cukier waniliowy - wystudzić Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać. Przelać do butelek lub karafki. Najlepiej smakuje po 12godzinach od zrobienia. Polecam schłodzoną!!
Nalewka z kawy i pomarańczy
mroofkatka
Czas przygotowania: 18 tygodni
Czas inny: 6 tygodni
· 1 pomarańcza
· 6-7 łyżek cukru
· ok 4 dag kawy w ziarnach
· 250 ml wody
· 0,5l spirytusu lub wódki - wtedy więcej
Dla miłośników mocnych trunków. Wspaniale pachnie kawą i pomarańczą.
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Do syropu wlać spirytus. Pomarańczę sparzyć. Ponacinać nożem mnóstwo otworków (robiłam to nad słojem, w którym miała stać nalewka, żeby nie uronić ani kropelki cennego soku). W nacięcia powkładać ziarna kawy (ja kupiłam aromatyzowaną pomarańczą). Jeśli pomarańcza jest mała, to wkładać kilka ziaren w jedno miejsce. Owoc włożyć do słoja i zalać syropem. Odstawić na 6 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę przelać do butelek i odstawić co najmniej na 3 miesiące. Wiadomo, im starsza, tym lepsza.
U mnie syrop nie pokrył całej pomarańczy. Miałam też za mało spirytusu, więc dolałam na oko wódki. Wyszło ciut mocne, ale na pewno znajdą się chętni.
NALEWKA CYTRYNOWA
Mi_lena
Czas przygotowania: 10 dni
· - Cytryna
· - 8 ziarenek kawy
· - 10 łyżek cukru
· - 1/2 litra wódki 40 %
Cos w sam raz dla smakoszy nalewek:)
W cytryne powtykać 8 ziarenek kawy, wsadzić do słoika + 10 łyżek cukru. Zalać 1/2 l wódki 40%. Odstawić na 10 dni, codziennie mieszać. Wyjąć cytryne - nie wyciskać.
Brzoskwiniówka
Pani Boberkowa
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
· 1 kg brzoskwiń
· 0,5 kg cukru
· 2 szklanki spirytusu
· 2 szklanki przegotowanej zimnej wody
Moja pierwsza naleweczka, jedynym minusem jest to, że trzeba czekać na efekt przynajmniej 3 miesiące
http://www.mojegotowanie.pl/nalewki
kamyk123