Sałatka warstwowa z rzodkiewką i szczypiorkiem
Wreszcie zawitała do nas Wiosna! Tą warstwową sałatką chciałam uczcić jej przybycie:) Są w niej składniki przywołujące na myśl tę piękną porę roku, a więc rzodkiewka i szczypiorek a ponadto produkty nieco treściwsze jak żółty ser czy szynka. Jednym słowem: Polecam!Składniki: (inspiracja)
· 6 jajek
· 1 pęczek szczypiorku
· 250 g żółtego sera
· 250 g szynki
· mała puszka kukurydzy
· 2 pęczki rzodkiewki
· 5 - 6 łyżek majonezu
· sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do szklanego naczynia ( ładnie prezentuje się). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Jako drugą warstwę równomiernie rozprowadzamy majonez. Na to dajemy drobno posiekany szczypiorek. Jako kolejną warstwę układamy kukurydzę, a na to pokrojoną w kostkę szynkę. Ponownie rozprowadzamy cienką warstwę majonezu. Przedostatnim składnikiem jest starty żółty ser. Zwieńczeniem sałatki jest starta rzodkiewka.
Smacznego! :)
kalina745