ZUPY.rtf

(6 KB) Pobierz

Zupa Pomidorowa z Fetą

Na wywar:

 

pół średniej wielkości kurczaka

1 duży por (umyty i przekrojony na 3 czesci)

1 mały korzeń selera (obrany)

3 marchewki (obrane i przekrojone na 3 czesci)

1 cebula (obrana)

2 goździki (naszpikować nimi cebulę)

2 listki laurowe

4 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

2 ziarna ziela angielskiego

1 płaska łyżka ziarenek smaku

Sól i pieprz do smaku

Ponadto:

 

1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie 540 ml

1 mały koncentrat pomidorowy 160 ml

250 ml gęstej kwaśnej śmietany

1 płaska łyżka mąki

300g sera feta

2 ząbki czosnku

300g małego makaronu np Kolanka

 

Do garnka włożyć wszystkie składniki na wywar. Zalać 4 litrami wody i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 1 godzinę. Następnie wyjąć MIęso a wywar przecedzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Warzywa (pomijając cebulę) pokroić w małą kosteczkę. Pokrojone mięso i warzywa  wrzucić do przecedzonego wywaru.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Do blendera wrzucić pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, śmietanę, mąkę, 3/4 sera feta, czosnek i 1 szklankę wywaru. Wszystko dokladnie zmiksować i dolać do gorącego wywaru.

Na końcu do zupy wsypać ugotowany uprzednio makaron i wymieszać.

Zupę wlać do talerzy, posypać kilkoma kostkami pozostalego sera feta i udekorować gałązką swieżego tymianku

==============================================================

Zupa zacierkowa wg babci Różyczki najłatwiejsza

♥ 7 ziemniaków

♥ kilka plasterków chudego boczku wędzonego lub surowego(wg uznania)

♥ 1 młoda cebula+1/2 cebulki do przesmażenia

♥ czubata łyżka vegety

♥ kawałeczek pora

♥ 1/2 pietruszki

♥ kawałeczek selera

♥ 2 marchewki

♥ lisek laurowy

♥ gałązka maggi

♥ sól+ pieprz do smaku

♥ zielony koperek

Zacierki

♥ 1 jajko

♥ mąka

Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, marchewkę,selera i pietruszkę.

Zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną cebulę i pora.

Zalać wodą ,dodać vegetę, maggi, listek i gotować do miękkości.

Jajko rozbić do miseczki, wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami.

Do ugotowanego wywaru dodać zacierki, wymieszać żeby się nie zkleiły, chwilkę jeszcze pogotować.

Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki.

Chwilkę przestudzić, przecedzić przez siteczko.

Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy, wymieszać i posypać koperkiem.

================================================================

zupa brokułowa z makaronem

 

1 udko z kurczaka

1 brokuł

2 marchewki

1 pietruszka

kawalek selera

trochę makaronu muszelki lub małe rurki ( tak ok 100 g., może ciut więcej)

sól

liść laurowy

ziele angielskie

Można dodać łyżkę oleju rzepakowanego pod koniec.

W garnku zagotować wodę, wsypać przyprawy i włożyć udko. Gdy będzie już prawie gotowe dorzucić marchewkę, pietruszkę i seler.

Gdy mięso będzie już całkiem miękkie wyjąć z garnka, wrzucić makaron i brokuł (podzielony na różyczki)

Oddzielić mięso od kości i dodaćdo zupki. Doprawić do smaku.

===============================================================

ZUPA OGÓRKOWA Z KLOPSIKAMI

SKŁADNIKI:

 

            ---1 litr rosołu + 1 litr wody lub 2 litry wywaru na warzywach i kościach

            ---ogórki kiszone-ilość  wg smaku

            ---4 średnie marchewki

            ---2 średnie pietruszki

            ---4-5 średnich ziemniaków

            ---1 liść laurowy

            ---4 ziarna ziela angielskiego

            ---natka pietruszki lub koperek

            ---śmietana      

 

           Na klopsiki:

 

            ---40 dkg mielonego mięsa (miałam łopatkę)

            ---1 większa cebula

            ---1 ząbek czosnku

            ---1 duże jajko lub 2 małe

            ---1,5 kopiastej łyżki mąki

            ---1,5 kopiastej łyżki bułki tartej

            ---1 płaska łyżka majeranku

            ---sól i pieprz

1)Z podanych składników wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki wielkości małej moreli.

 

2)Ogórki kiszone zetrzeć lub pokroić w kosteczkę. Ja na zimę większe ogórki ścieram na tarce o grubszych oczkach i kiszę identycznie jak te w całości-potem tylko odcedzam. Ogórki podsmażyć na 1 łyżce oleju. Odstawić na bok.

 

3)Marchewkę i pietruszkę zetrzeć lub rozdrobnić blenderem. Ziemniaki pokroić w kostkę.

 

4)Do gotującego się wywaru włożyć marchewkę, pietruszkę , ziemniaki , liść laurowy i ziele angielskie.

 

5)W połowie gotowania doprawić solą i ewentualnie pieprzem i włożyć klopsiki- gotować ok. 20-25 minut-do miękkości.

 

6)Klopsiki,liść laurowy , ziele angielskie  wyjąć i do zupy dołożyć podsmażone ogórki- pogotować ok. 10 minut.

 

7)Klopsiki włożyć do zupy i zagotować.8)Na talerz kłaść po 3- 4 klopsiki , łyżkę śmietany i posypać pietruszką lub koperkiem- zalać zupą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin