Zupa Pomidorowa z Fetą
Na wywar:
pół średniej wielkości kurczaka
1 duży por (umyty i przekrojony na 3 czesci)
1 mały korzeń selera (obrany)
3 marchewki (obrane i przekrojone na 3 czesci)
1 cebula (obrana)
2 goździki (naszpikować nimi cebulę)
2 listki laurowe
4 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
2 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżka ziarenek smaku
Sól i pieprz do smaku
Ponadto:
1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie 540 ml
1 mały koncentrat pomidorowy 160 ml
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 płaska łyżka mąki
300g sera feta
2 ząbki czosnku
300g małego makaronu np Kolanka
Do garnka włożyć wszystkie składniki na wywar. Zalać 4 litrami wody i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 1 godzinę. Następnie wyjąć MIęso a wywar przecedzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki. Warzywa (pomijając cebulę) pokroić w małą kosteczkę. Pokrojone mięso i warzywa wrzucić do przecedzonego wywaru.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. Do blendera wrzucić pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, śmietanę, mąkę, 3/4 sera feta, czosnek i 1 szklankę wywaru. Wszystko dokladnie zmiksować i dolać do gorącego wywaru.
Na końcu do zupy wsypać ugotowany uprzednio makaron i wymieszać.
Zupę wlać do talerzy, posypać kilkoma kostkami pozostalego sera feta i udekorować gałązką swieżego tymianku
==============================================================
Zupa zacierkowa wg babci Różyczki najłatwiejsza
♥ 7 ziemniaków
♥ kilka plasterków chudego boczku wędzonego lub surowego(wg uznania)
♥ 1 młoda cebula+1/2 cebulki do przesmażenia
♥ czubata łyżka vegety
♥ kawałeczek pora
♥ 1/2 pietruszki
♥ kawałeczek selera
♥ 2 marchewki
♥ lisek laurowy
♥ gałązka maggi
♥ sól+ pieprz do smaku
♥ zielony koperek
Zacierki
♥ 1 jajko
♥ mąka
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, marchewkę,selera i pietruszkę.
Zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną cebulę i pora.
Zalać wodą ,dodać vegetę, maggi, listek i gotować do miękkości.
Jajko rozbić do miseczki, wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami.
Do ugotowanego wywaru dodać zacierki, wymieszać żeby się nie zkleiły, chwilkę jeszcze pogotować.
Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki.
Chwilkę przestudzić, przecedzić przez siteczko.
Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy, wymieszać i posypać koperkiem.
================================================================
zupa brokułowa z makaronem
1 udko z kurczaka
1 brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
kawalek selera
trochę makaronu muszelki lub małe rurki ( tak ok 100 g., może ciut więcej)
sól
liść laurowy
ziele angielskie
Można dodać łyżkę oleju rzepakowanego pod koniec.
W garnku zagotować wodę, wsypać przyprawy i włożyć udko. Gdy będzie już prawie gotowe dorzucić marchewkę, pietruszkę i seler.
Gdy mięso będzie już całkiem miękkie wyjąć z garnka, wrzucić makaron i brokuł (podzielony na różyczki)
Oddzielić mięso od kości i dodaćdo zupki. Doprawić do smaku.
===============================================================
ZUPA OGÓRKOWA Z KLOPSIKAMI
SKŁADNIKI:
---1 litr rosołu + 1 litr wody lub 2 litry wywaru na warzywach i kościach
---ogórki kiszone-ilość wg smaku
---4 średnie marchewki
---2 średnie pietruszki
---4-5 średnich ziemniaków
---1 liść laurowy
---4 ziarna ziela angielskiego
---natka pietruszki lub koperek
---śmietana
Na klopsiki:
---40 dkg mielonego mięsa (miałam łopatkę)
---1 większa cebula
---1 ząbek czosnku
---1 duże jajko lub 2 małe
---1,5 kopiastej łyżki mąki
---1,5 kopiastej łyżki bułki tartej
---1 płaska łyżka majeranku
---sól i pieprz
1)Z podanych składników wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki wielkości małej moreli.
2)Ogórki kiszone zetrzeć lub pokroić w kosteczkę. Ja na zimę większe ogórki ścieram na tarce o grubszych oczkach i kiszę identycznie jak te w całości-potem tylko odcedzam. Ogórki podsmażyć na 1 łyżce oleju. Odstawić na bok.
3)Marchewkę i pietruszkę zetrzeć lub rozdrobnić blenderem. Ziemniaki pokroić w kostkę.
4)Do gotującego się wywaru włożyć marchewkę, pietruszkę , ziemniaki , liść laurowy i ziele angielskie.
5)W połowie gotowania doprawić solą i ewentualnie pieprzem i włożyć klopsiki- gotować ok. 20-25 minut-do miękkości.
6)Klopsiki,liść laurowy , ziele angielskie wyjąć i do zupy dołożyć podsmażone ogórki- pogotować ok. 10 minut.
7)Klopsiki włożyć do zupy i zagotować.8)Na talerz kłaść po 3- 4 klopsiki , łyżkę śmietany i posypać pietruszką lub koperkiem- zalać zupą.
Jutrzenka___