Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat
Składniki:
1 kg ziemniaków
160g mąki
100g żółtego sera
300 g pieczarek
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
olej
Wykonanie: Pieczarki pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pieczarki oraz sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec dodaj szczypiorek.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę i zagniataj, aż do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce farszu pieczarkowego oraz po kawałku żółtego sera, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety. Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
================================================================
Udka w panierce
woda z lodem
2 łyżeczki cukru
kilka kawałków kurczaka
1 szklanka maślanki
sól, pieprz według uznania
1 łyżeczka czosnku granulowanego, oregano, tymianku,
pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, mielonego imbiru, soli
1 szklanka mąki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schłodzić kurczaka w wodzie z lodem i z cukrem. Odstawić; osuszonego kurczaka zamarynować w maślance, z odrobiną soli oraz pieprzu, najlepiej przez przynajmniej 30 minut. W misce lub w plastikowej torebce wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć obficie kurczaka. Olej dobrze rozgrzać i smażyć kurczaka około 25 minut.
===============================================================
Kotlety jajeczne
5 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
60g tartego żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
Bułka tarta do panierowania kotletów
Olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj żółty ser, bułkę tartą, koperek, szczypiorek oraz surowe jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor
Jutrzenka___