przepisy z faceboka.rtf

(2 KB) Pobierz

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

160g mąki

100g żółtego sera

300 g pieczarek

1 pęczek szczypiorku

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

pieprz

olej

 

Wykonanie: Pieczarki pokrój w półplasterki, a szczypiorek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pieczarki oraz sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż, aż odparuje cała woda z grzybów. Na koniec dodaj szczypiorek.

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj mąkę i zagniataj, aż do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Nabieraj po dwie łyżki masy ziemniaczanej i formuj w dłoniach niewielkie placuszki. Na środek nakładaj po łyżce farszu pieczarkowego oraz po kawałku żółtego sera, zalepiaj brzegi i formuj płaskie kotlety. Na dużej patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

================================================================

Udka w panierce

 

Składniki:

woda z lodem

2 łyżeczki cukru

kilka kawałków kurczaka

1 szklanka maślanki

sól, pieprz według uznania

1 łyżeczka czosnku granulowanego, oregano, tymianku,

pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, mielonego imbiru, soli

1 szklanka mąki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Schłodzić kurczaka w wodzie z lodem i z cukrem. Odstawić; osuszonego kurczaka zamarynować w maślance, z odrobiną soli oraz pieprzu, najlepiej przez przynajmniej 30 minut. W misce lub w plastikowej torebce wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć obficie kurczaka. Olej dobrze rozgrzać i smażyć kurczaka około 25 minut.

===============================================================

Kotlety jajeczne

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

60g tartego żółtego sera

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Dodatkowo:

Bułka tarta do panierowania kotletów

Olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj żółty ser, bułkę tartą, koperek, szczypiorek oraz surowe jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj w dłoniach niewielkie kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor

===============================================================

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin