Ciasto pomarańczowe
Składniki:- 250g masła-200g cukru pudru- 4 jajka- Pomarańcza- 250g mąki Basia Tortowa Extra- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:- 60g cukru pudru-120g białej czekolady-wiórki kokosowe
Wyłóż balszkę papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masło o temp. pokojowej pokrój w kostkę. Na tace zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij 140 ml soku z pomarańczy. Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Masło wraz z cukrem pudrem ubijaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodawaj po kolei jajka, cały czas ubijając. Do powstałej masy dodaj 3/4 skórki z pomarańczy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj 90 ml soku z pomarańczy. Połącz składniki tak, aby powstała gładka masa. Umieść ciasto w przygotowanej tortownicy i piecz ok.60 minut, aż do suchego patyczka.Aby zrobić polewę podgrzej 50 ml soku pomarańczowego, aby stał się gorący, dodaj cukier puder oraz pozostałą skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę zdejmij z palnika. Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie gładka konsystencja. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.Gotową polewę umieść na ostudzonym cieście i posyp wiórkami.
Smacznego!
Lena.501