Ciasto pomarańczowe.docx

(916 KB) Pobierz

Ciasto pomarańczowe

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Ciasto pomarańczowe\29060708_1370528839759640_4333572223529758317_o.png


Składniki:
- 250g masła
-200g cukru pudru
- 4 jajka
- Pomarańcza
- 250g mąki Basia Tortowa Extra
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
- 60g cukru pudru
-120g białej czekolady
-wiórki kokosowe

Wyłóż balszkę papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masło o temp. pokojowej pokrój w kostkę. Na tace zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij 140 ml soku z pomarańczy. Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Masło wraz z cukrem pudrem ubijaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodawaj po kolei jajka, cały czas ubijając. Do powstałej masy dodaj 3/4 skórki z pomarańczy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj 90 ml soku z pomarańczy. Połącz składniki tak, aby powstała gładka masa. 
Umieść ciasto w przygotowanej tortownicy i piecz ok.60 minut, aż do suchego patyczka.
Aby zrobić polewę podgrzej 50 ml soku pomarańczowego, aby stał się gorący, dodaj cukier puder oraz pozostałą skórkę pomarańczy. Przygotowaną masę zdejmij z palnika. Mieszaj składniki tak długo, aż powstanie gładka konsystencja. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.
Gotową polewę umieść na ostudzonym cieście i posyp wiórkami.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin