CUDA ZE SKARBCA NATURY cz 7 CUKRZYCA.docx

(54 KB) Pobierz

CUDA ZE SKARBCA NATURY cz 7  CUKRZYCA 

ANTOLOGIA PODZIEMNYCH LEKÓW

 

MIRACLES  FROM  THE  VAULT

ANTHOLOGY OF UNDERGROUND CURES

 

JENNY THOMPSON

HEALTH SCIENCE INSTITUTE / HSI

 

CZĘŚĆ 7:              CUKRZYCA

 

ROZDZIAŁ  1:  Pogromca cukru we krwi 3 x bardziej skuteczny niż najlepiej sprzedające się leki na cukrzycę

 

Jak tylko się pokazał, zaczynały napływać historie sukcesu. Spadały poziomy cukru, spadała waga ciała, i spadało ciśnienie krwi. To wszystko dzięki potężnemu ziołowemu remedium Syntra5™ (wcześniej Diatroxal).

 

Ale poczta pantoflowa nie wystarczała dla naukowców stojących za tym pogromcą cukrzycy. Został więc poddany próbie w randomizowanym, podwójnie slepej, kontrolowanej przez placebo próbie, złotemu standardowi badań naukowych.

 

Okazał się być absolutnym pogromcą cukrzycy. Poziom cukru na czczo spadł o szokujące 107 pkt, trójglicerydów  o imponujące 20%, cholesterol LDL o ponad 34%, a całkowity o ponad 29%.

 

I jeśli to nie wystarcza, to uczestnicy próby zgubili średnio prawie 4.5 kg – bez zmiany diety.

 

I te rezultaty były już po 90 dniach.

 

Żaden inny produkt, farmaceutyczny czy naturalny, opracowany do leczenia cukrzycy, nie wykazał nawet połowy takiej skuteczności jak

Syntra5™.

 

To prawda. Nawet najlepiej sprzedające się leki na cukrzycę obniżaja poziom glukozy najwyżej o 36.6 pkt. To sprawia, że ten środek jest 3 x skuteczniejszy, bez skutków ubocznych leków.

 

Trudno uwierzyć, że potrzeba było potężnej zagrywki, by ten potężny pogromca cukrzycy przyciągnął uwagę na jaką zasługuje. Historia rozpoczyna się około 10 lat temu, kiedy Ken Hampshire, współzałozyciel Syntratech, grupy która opracowała Syntra5™, spotkał dr Verna Cherewatenko, autora książki Leczenie cukrzycy /The Diabetes Cure.

 

Dr Cherewatenko zwrócił się do Kena o pomoc w opracowaniu i produkcji nowego produktu na cukrzycę typu 2. Razem opracowali Ultimate HCA, jedno z pierwszych bezpiecznych i skutecznych rozwiązań dla tego rodzaju cukrzycy.

 

Ken wiedział iż był dobry, ale uważał, że mógłby być jeszcze lepszy. Dlatego kiedy 3 lata później dr Cherewatenko zajął się innym projektem, Ken zaczął przeglądać czasopisma medyczne.

 

Przeglądając 20 lat poszukiwań, zaczął zauważać powtarzające się  te same wyciągi ziołowe, które mogły zmniejszyć insulino oporność w organizmie, a których żadna inna firma nie zauważyła.

 

Te wyciągi po ekspercku połączył w Syntra5™, i chciał wykazać, że zadziała. Rezultaty badań przekroczyły ich największe oczekiwania.

 

Jeśli chodzi o poziom glukozy we krwi na czczo, poziom poniżej 100 mg / dL uważa się za normalny lub zdrowy, 100-125 mg / dL za przedcukrzycowy (i wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej). Poziom 126 mg / dL, mierzona w dwóch różnych dniach, wskazuje na cukrzycę.

 

I oczywiście oznacza to duże zagrożenie dla zdrowia. Uszkodzenia oczu, nerek, naczyń krwionośnych, serca i nerwów, a także upośledzenie funkcji poznawczych, a nawet otępienie, są wiązane z cukrzycą.

 

Wszyscy uczestnicy badania mieli przewlekły niekontrolowany poziom glukozy we krwi, z glukozą na czczo na poziomie od 160 mg / dL - 225 mg / dl.

 

Tylko w ciągu 90 dni Syntra5obniżył te liczby, średnio Az o 107 pkt. Każdy uczestnik doświadczył spadek glukozy na czczo do normalnego, zdrowego przedziału.

 

Jeśli obserwujesz poziom cukru we krwi, zwracasz również uwagę na 2-godzinny poziom glukozy. Powinno to być poniżej 140 mg / dL. Liczba od 140 do 200 mg / dl wskazuje na osłabioną tolerancję glukozy, a poziom ponad 200 mg / dL idzie w parze z cukrzycą.

 

W czasie badania uczestnicy przyjmujący Syntra5™ mieli o 54.55% spadek 2-godzinnych poziomów glukozy, a ci na placebo mieli podniesiony poziom średnio o ponad 4%.

 

Wpływ Syntra5™ na poziom glukozy we krwi był imponujący, ale ten preparat miał więcej niespodzianek…

 

Trójglicerydy, rodzaj tłuszczów w krwiobiegu, spadły średnio o ponad 20% u uczestników przyjmujących Diaxtroxal, a w grupie placebo, podniósł się średnio o 6.6%.

 

Syntra5™ miał też dobry wpływ na poziomy cholesterolu. W grupie aktywnej LDL spadł o ponad 34%, a całkowity spadł o 29%.

 

Syntra5™ wykazał też działanie na ciśnienie krwi: w ciągu 90 dni uczestnicy przyjmujący ten preparat  obniżyli skurczowe średnio o 25, i rozkurczowe o 5%.

 

Była też utrata masy ciała. Przed badaniem większość uczestników już próbowała kontro-lowac wagę dietą i ćwiczeniami, ale bez skutku. W grupie z Syntra5™ zgubili średnio 4 kg.

 

Siedem czołowych leków farmaceutycznych na cukrzycę obniżają A1c mniej niż %, i żaden z nich nie mógł obniżyć go do poziomu poniżej 7%. Mówiąc prosto, Syntra5™ dał więcej niż 3-krotny spadek A1c  niż te leki.

 

I jeśli chodzi o glukozę na czczo, leki farmaceutyczne nie równają się z Syntra5™. Najwiekszy spadek przy tych lekach jest 36.6 mg/dL, a przy Syntra5™ średnio aż 107 pkt. O tak wspaniałym wyniku nigdy wcześniej nie słyszano.

 

ROZDZIAŁ  2:  Nie potrzeba silnej woli: pokonaj uzależnienie od słodyczy w ciągu 21 dni przy pomocy naturalnego zioła

 

Jeśli kiedykolwiek ci się to przydarzyło, wiesz, że to coś więcej niż siła woli. Może wracasz do domu z pracy, może czytasz kryminał. Ale nagle twoje myśli idą do resztki ciasta w lodówce. Nie jesteś nawet głodny, i wiesz, że nie potrzebujesz dodatkowych kalorii, ale nie możesz przestać o tym myśleć. W końcu idziesz do lodówki, z widelcem w ręku, i poddajesz się. To nie brak siły woli cię dopadł, a pełne uzależnienie.

 

 

Te same receptory w mózgu, które prowadza do uzależnienia od narkotyków i nikotyny, pozwalają też byś stał się uzależniony od cukru.

 

Zrozumienie, że to nie jest osobista słabość, a prawdziwe fizyczne uzależnienie, jest pierwszym krokiem do przezwyciężenia zachcianek. Bądźmy szczerzy: niełatwo jest zrezygnować z cukru. Żądze - fizyczne i mentalne - mogą zdominować  twoje myśli. Porzucanie czegoś czasami działa by ograniczyć apetyt, ale może spłonąć na panewce.  Unikanie słodyczy może prowadzić do takiego niekontrolowanego pragnienia cukru, że się "poddasz" tylko raz - i kończy się obżeraniem. I wtedy cykl trwa dalej.

 

Psy Pawłowa mają jeden klucz do zerwania z nawykiem

 

Badania pokazują, że pewne czynności lub przyzwyczajenia (jak siadanie do tego kryminału) mogą zmusić cię do jedzenia słodkich pokarmów. To sięga do badań Pawłowa. Wszyscy pamiętamy historię o tym, jak uwarunkował psy do ślinienia się gdy zadzwonił dzwonek, dzwoniąc dzwonkiem gdy je karmiono. W końcu psy zaczęły ślinić się właśnie na dźwięk dzwonka - jedzenie nie było już potrzebne.

 

Twój nawyk cukrowy może mieć podobny związek psychologiczny. Możesz pragnąć cukru ze względu na pewne otoczenie, zapachy, dźwięki czy okoliczności. Jeśli na przykład zawsze jesz batonika gdy idziesz do kina, oglądanie filmu na magnetowidzie może stymulować te same pragnienia. Ten rodzaj zachowania staje się jeszcze większym problemem, gdy częstotliwość czynności wzrasta: prawdopodobnie częściej oglądasz filmy w domu niż w kinie. Jeśli za każdym razem, gdy wrzucisz wideo do magnetowidu, poddasz się pragnieniu cukru, znacznie zwiększysz jego spożycie.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jedzenie słodyczy stymuluje wzrost raka

 

Jednym z najbardziej rujnujących skutków ubocznych konsumpcji cukru jest przyspieszony wzrost raka. Siedemdziesiąt lat temu dr Otto Warburg, zdobył Nagrodę Nobla w medycynie kiedy odkrył, że komórki rakowe wykorzystują glukozę (cukier) do wzrostu. Wszystkie komórki wymagają glukozy, ale komórki nowotworowe mają dużą większą potrzebę. Faktycznie bez niego nie mogą się szybko rozmnażać.

 

Oprócz stymulowania wzrostu raka, ze zbyt dużą konsumpcją cukru mogą wiązać się inne problemy zdrowotne. Poza doprowadzaniem do otyłości,  nadmierne spozywanie cukru może prowadzić do cukrzycy, zachęcać do przerostu patogennej flory jelitowej, pogarszać dnę moczanową i wywoływać lub zaostrzać ataki paniki, nadaktywność i depresję, nie wspominając co robi twoim zębom!

- - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Tylko ten smak" cofa cię do początku

 

Dla niektórych osób zmiana zachowania jest wszystkim, czego potrzeba, aby przestać jeść cukier. Ale jeśli pragniesz cukru, ponieważ jesteś od niego zależny lub jesteś fizycznie uzależniony od niego, zmiany środowiskowe i behawioralne prawdopodobnie nie powstrzymają nieustających zachcianek. I ważne jest, aby pamiętać, że przejście na sztuczne słodziki nie pomoże.

 

To słodki smak generuje uwalnianie budujących uzaleznienie chemikaliów w mózgu. Zdaniem dr Barta Hoebela, naukowca zajmującego się badaniami nad uzależnieniami neurologicznymi na Uniwersytecie w Princeton, wzrost dopaminy i opioidów - chemikaliów mózgowych, które "napędzają" proces uzależnienia - zachodzi niezależnie od liczby kalorii w środku słodzącym.

 

Badania przeprowadzone przez dr Hoebela wskazują, że szczury doświadczające wycofania z cukru wykazywały objawy, takie jak szczękanie zębami, niepokój i "piskliwy płacz". Są to klasyczne objawy odstawienia substancji uzależniającej, chociaż dr Hoebel twierdził, że są łagodniejsze. niż osób cierpiących na odstawienie narkotyków.

 

Jeśli twoje pragnienie cukru wiąże się z uzależnieniem, powinieneś oczekiwać, że przejdziesz przez jakieś objawy wycofania, jeśli nie będziesz jeść ani pić czegoś słodkiego, gdy organizm sygnalizuje potrzebę. Ponownie, symptomy wycofywania cukru są podobne do objawów odstawienia leku, choć nie tak poważne.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

"Nie mów" mózgowi, że jesz cukier

 

Aby przełamać niekończący się cykl pragnienia cukru, musisz zająć się swoją fizyczną potrzebą czegoś słodkiego, a także zachowaniem, które automatycznie sprawia, że sięgasz po coś słodkiego - nawet jeśli nie chcesz tego w tej chwili.

 

Na języku znajdują się różne kubki smakowe. Żeby coś posmakować, musi to dotknąć odpowiedniego receptora smakowego, albo kubka, na języku. Kiedy kubek dostaje "sygnał", wysyła impuls do mózgu – i wiesz jaki smak jesz. Jeśli jesz coś słodkiego, a język tego nie dostrzega, nie wyśle odpowiedniego sygnału do mózgu.

 

Gurmar / Gymnema sylvestre, zioło znane diabetykom z obniżania wysokiego poziomu cukru we krwi, może uniemożliwić ci smakowanie cukru. Kiedy wejdzie w kontakt z kubkami na języku, "łączy się" z tymi które przyjmują sygnał słodkiego, i blokuje smak słodkich rzeczy przed postrzeganiem ich na języku. Skoro język nie wie iż je coś słodkiego, nie wyśle sygnału do receptorów mózgu żeby uwolniły opioidy i dopaminę.

 

Chociaż uniemożliwiono wydzielanie przez mózg opioidów i dopaminy, chemia twojego mózgu nie uległa zmianie. Ale to oznacza, że pokonujesz cykl fizycznego uzależnienia poprzez zatrzymanie słodkich smaków od "komunikowania się" z kubkami smakowymi . Oznacza to również, że receptory uzależnienia w mózgu nie otrzymują dawki cukru. To może wywołać jakąś formę wycofania.

 

Żuj żeby pokonać głód cukru

Gymnema jest dostępna w postaci kapsułek w większości sklepów ze zdrową żywnością, ale niewygodne i niechlujne jest otwieranie kapsułki i nalanie zioła na język, kiedy tylko chcesz uniknąć słodyczy. Wiele osób również uważa, że gymnema ma nieprzyjemny zapach. Idealnym rozwiązaniem jest znalezienie sposobu na umieszczenie gymnemy na języku bez tych wszystkich kłopotów.

 

I właśnie to zrobił zespół badawczy w American BioSciences. Opracowali produkt pn. Sugar Blocker, łączący gymnema z gumą. Żując 1 lub 2 kawałki gumy przez 10-15 minut, możesz powstrzymać kubki smakowe przed odczuwaniem słodkiego smaku.

 

Oczywiście, Mie odczuwanie słodkiego smaku to tylko część rozwiązania na zachcianki cukru. Jeśli ich nie zatrzymasz na pierwszym miejscu, ciągle będziesz żuł gumę cały dzień i nie doznasz ulgi od tych ciągłych zachcianek.

 

Żeby pozbyć się tego głodu na cukier, musisz się przeszkolić, w przeciwnym wypadku zachcianki będą trwać, i ryzykujesz nażeraniem się cukru, jeśli dorwie cię nagła potrzeba.

Przerwij ten cykl na zawsze – zabierze ci to mniej niż miesiąc

 

Żeby poprawnie przeszkolić mózg, naukowcy z American BioSciences proponują następujący plan:

 

Przy pierwszym znaku głodu cukru, żuj 1 lub 2 kawałki gumy Sugar Blocker. Po 10-15 min nie będziesz w stanie odczuć słodkiego smaku gumy. I to jest znak, że receptory na języku nie mogą już smakować słodyczy.

 

Zjedz wszystko czego pragnąłeś zanim zaczniesz żuć gumę. Ten krok jest niezbędny, ponieważ "nauczy" cię nie pragnąć tego jedzenia. Ponieważ nie możesz smakować cukru, będziesz smakował tylko inne smaki w jedzeniu lub napoju. Ciasteczka mogą smakować jak słone wióry. Zarówno cukier, jak i cukier mleczny (laktoza) zostaną zablokowane w lodach. To dotknie też alkoholu, gdyż jest to również forma cukru. Ciasto, owoce, słodycze, guma - wszystko co ma słodki smak, nie będzie już wysyłało sygnału cukru do mózgu.

 

Kiedy zaczniesz jeść produkty których pragniesz, zauważysz, że głód na nie zniknie, bo ten produkt będzie inaczej smakował niż myślałeś. (Spełnienie oczekiwań jest jednym z czynników wzmacniających w słodkim cyklu.) Skoro te produkty inaczej smakują niż myślałeś, to możesz już ich nie pragnąć.

 

Celem tego przeszkolenia jest dać ci nowy nawyk – odebrać głód cukru. Skoro słodycze nie będą już dobrze smakować, nie będziesz już chciał na nie reagować, a twój mózg przestanie uwalniać substancje pobudzające cię do jedzenia słodyczy.

 

Oczywiście, jest wiele problemów zdrowotnych jakie mogą się pojawić w wyniku uzależnienia od cukru – otyłość, cukrzyca, niepokój, depresja itd. Jeśli spożywać dużo słodyczy i cierpisz na te czy inne problemy medyczne, możesz pomóc im albo zmniejszyć głód zrywając to uzależnienie. (Jeśli jesteś diabetykiem, rozmawiaj z lekarzem przed użyciem Sugar Blocker, gdyż to może zmienić twoje zapotrzebowanie na insulinę.)

 

ROZDZIAŁ 3: Nowatorskie badania nad cukrem mogą zrewolucjonizować twoje zdrowie

 

Naukowcy przewidują, że następny wielki front badań skupi się na cukrze, a ich odkrycia mogą zmienić sposób, w jaki świat myśli o medycynie i zdrowiu.

To już zmienia sposób, w jaki niektórzy myślący przyszłościowo lekarze podchodzą do wielu chorób - nie wspominając już o ogólnej profilaktyce. I po przeczytaniu tego może zmienisz sposób, w jaki podchodzisz do własnego zdrowia.

 

Teraz, gdy projekt ludzkiego genomu jest prawie ukończony, wielu naukowców przewiduje, że kolejna duża inicjatywa badawcza skupi się na glikobiologii, badaniu roli cukrów we wszystkich żywych organizmach. W rzeczywistości niektórzy uważają, że "kod cukru" jest jeszcze bardziej złożony niż genom, i może mieć jeszcze większy wpływ na świat nauki i medycyny.

 

Doradca medyczny HSI, dr Martin Miller, zdradził nam badania nad złamaniem kodu cukru. "Glyconutrition [ang. nutrition = odżywianie, więc może to być glikożywność / glikoodżywianie / glikopokarm] jest nową rozwijającą się  dziedziną badań żywności" – mówi Miller. "Odkrywamy niedobory glikożywności/pokarmu wiązane z dużą liczbą chorób".

 

To nie jest przesada. W moich badaniach dla tego artykułu znalazłam wspominaną glikobiologię w odniesieniu do wszystkiego, od starzenia się skóry do reumatoidalnego zapalenia stawów po nowotwór. To może wydawać się naciągane, ale kiedy zaczniesz rozumieć, za co odpowiadają te kompleksy cukrów, zobaczysz w jaki sposób niedobór któregokolwiek z nich może siać spustoszenie w twoim organizmie - i jak naprawienie tych niedoborów może pomóc w łagodzeniu – i profilaktyce - całego szeregu problemów.

 

Niezbędne cukry mogą być ważniejsze niż kwasy tłuszczowe czy białka

 

Badania przeprowadzone w ciągu ostatniej dekady pokazały, że istnieją niezbędne kwasy tłuszczowe i niezbędne białka (aminokwasy); dopiero teraz zaczynamy rozumieć, że istnieją też nirezbędne cukry, zwane monosacharydami. Konkretnie, ich podstawowa ósemka to: glukoza, galaktoza, fukoza, mannoza, ksyloza, kwas n-acetylo-neuraminowy (NANA), n-acetyloglukozamina...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin