Ekspres Reporterów 1983 nr 12.pdf
(
19342 KB
)
Pobierz
Pamiętnik panny służącej
o Walka o proboszcza
o
Zbrodniarze w gościach
o
fy d d T iy e itd pęe V
inogCnoigi suo<*
—
EKSPRES
REPORTERÓW
• Janusz Kuśnierz
Osobliwe dzieje panny służącej
• Andrzej Borkiewicz
My, parafianie
• Andrzej W. Małachowski
Zbrodnia we dwoje
• W cyklu „KTO Ś TAKI JED EN "
sylwetka
JU LIAN A O SETKA
mm
Krajowa Agencja Wydawnicza
Warszawa 1983
Redaguje zespół
Jerzy Ambroziewicz, Bolesław K. Kowalski
Stefan Kozicki, Kazimierz Koźniewski, Aleksander
Rowiński
Opracowanie redakcyjne
Hanna Maślankiewicz
P rojekt graficzny okładki
Marek Ploza-Doliński
Redaktor techniczny
Anna
Z
iemak
Korekta
Barbara Czechowicz
© C o p y r ig h t b y K r a jo w a
4H.Sz.until.End.of.T.!
A g e n c ja
W y d a w n ic z a , W a r s z a w a
1983
K R A J O W A A G E N C JA W Y D A W N IC Z A
R S W „ P R A S A -K S IĄ Z K A -R U C H ”
W A R S Z A W A 1983
W y d a n ie p ie rw s z e . N a k ła d 100 000 + 350 eg z.
O b ję to ś ć : a r k . w y d . 8,38, a r k . d r u k . 6,73
P a p i e r d r u k . k i V 70 g s z e r. r o l i 71 c m
S k ła d , d r u k 1 o p r a w a : P Z G r a f . w K r a k o w ie
A l. P o k o ju 3. Z a m . *513/83. M-24
N r p ro d . X-13/1160/82.
T o m ik 12/83
ISBN 83-03-00454-9
Janusz Kuśnierz
O SO BLIW E D ZIEJE PANNY SŁU ŻĄ C EJ
Dam wam przepis. Dam wam ten przepis, bo dzi
siaj mało kto wie, jak robi się roladę z kaczki. Je
stem stara. Mam 84 lata. Potrzebuję już tylko spo
koju, ale wy może zechcecie zjeść taką roladę?...
Weźcie więc oczyszczone kaczki, natnijcie je w po
łowie i usuńcie wszystkie kości — ale tak Ostrożnie,
by nie naruszyć skórki. Mięso delikatnie rozpłaszczy
cie tłuczkiem i posolicie. Zróbcie farsz z pół funta
cielęciny i tyleż wieprzowiny, dodajcie żołądki oraz
wątróbki z kaczek i dokładnie zmielcie. Utrzyjcie
trzy żółtka z bułką zwilżoną mlekiem, zmieszajcie
z farszem. Dosypcie soli, pieprzu i tłuczonego ma
jeranku. Dodajcie nieco usiekanych trufli, wymie
szajcie dobrze i dodajcie pianę z białka. Nadziejcie
tym farszem kaczkę.
Później kaczkę trzeba zaszyć i obłożywszy pla
sterkami słoniny — gotować wolno dwie godziny
z jarzynami i korzeniami, dolewając dwie łyżki octu
i wrzucając nieco kości cielęcych. Potem zbierzcie
tłuszcz i na tym smaczku zróbcie sos sardelowy,
koperkowy lub grzybowy. Polejecie nim kaczkę.
Osobno można podawać ryż albo krokieciki z ziem
niaków...
Aha! Taką kaczkę możecie również podać, pokra
jana w plastry, na zimno — ale tylko do ostrych
S
r
Plik z chomika:
thorwald4
Inne pliki z tego folderu:
Ekspres Reporterów 1985 nr 02.pdf
(15342 KB)
Ekspres Reporterów 1985 nr 03.pdf
(19999 KB)
Ekspres Reporterów 1985 nr 04.pdf
(15371 KB)
Ekspres Reporterów 1985 nr 05.pdf
(16168 KB)
Ekspres Reporterów 1984 nr 10.pdf
(18612 KB)
Inne foldery tego chomika:
500 zagadek
antykwariat
Kalendarze
Książki dla młodzieży
kulinarne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin