ciasto z jabłkami i kremem.txt

(1 KB) Pobierz
SKŁADNIKI            ( 24×28 )

BISZKOPT:
* mška pszenna  1 szkl
* jajko  4 szt
* cukier  4 łyżki
* olej  2 łyżki
* mleko  2 łyżki
* proszek do pieczenia  1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA Z GALARETKĽ:
* galaretka pomarańczowa  3 szt
* jabłko  6 szt
* woda  3 szkl / 750 ml

KREM WANILIOWY:
* mleko  500 ml
* cukier  0,5 szkl
* esencja waniliowa  1 łyżeczka
* mška ziemniaczana  2 łyżki
* mška pszenna- 1 łyzka
* masło min. 82%  250 g

KRUSZONKA KOKOSOWA:
* kokos  100 g
* cukier  3 łyżki
* masło  50 g

SPOSÓB PRZYRZĽDZENIA:       BISZKOPT:
Jajka ( w całoci ) ubijamy z cukrem i szczyptš soli, wlewamy olej, mieszamy.
Dodajemy mleko i wsypujemy mškę przesianš z proszkiem do pieczenia  mieszamy łyżkš.
Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy na 2 blaty.

MASA JABŁKOWA Z GALARETKĽ:
Galaretki rozpuszczamy we wrzštku, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka, mieszamy, studzimy.

Wystudzonš masę wycišgamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki.

KREM WANILIOWY:
Pół szklaki mleka mieszamy z mškami. Resztę gotujemy z cukrem i waniliš, wlewamy mleko z mškami i cały czas mieszajšc gotujemy kremowy budyń. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.
Wykładamy na schłodzone ciasto.

KRUSZONKA KOKOSOWA:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos i cukier, przesmażamy na złoto.
Wysypujemy na krem waniliowy, chłodzimy kilka godzin

Zgłoś jeśli naruszono regulamin