Zabajone.doc

(74 KB) Pobierz
Zabajone

Zabajone

Składniki:

• 4 żółtka
• 1/4 szkl. cukru
• mały cukier wanilinowy
• 1/2 szkl piwa lub białego wina
• odrobina kakao

Sposób przygotowania:

1. Żółtka z cukrem ubić na parze mikserem. Masa będzie puszysta i gorąca (nie ma więc obawy, że wykorzystujemy surowe żółtka).
2. W oddzielnym garnku podgrzać wino lub piwo.
3. Do ubitych żółtek dolewać powoli alkohol i ubijać dotąd, aż powstanie gęsty, gorący krem.
4. Ostrożnie wlewać deser do pucharków. Po wierzchu posypać kakao.



Smacznego.
Uwagi:
Deser przygotowuje się bardzo szybko, a więc jest idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Należy go zjeść od razu po przygotowaniu.
Jest dość słodki, stąd kakao, które nieco przełamuje dominującą słodycz.
Wersja z białym winem jest bardziej wykwintna.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin