Składniki:• 4 żółtka• 1/4 szkl. cukru• mały cukier wanilinowy• 1/2 szkl piwa lub białego wina• odrobina kakaoSposób przygotowania:1. Żółtka z cukrem ubić na parze mikserem. Masa będzie puszysta i gorąca (nie ma więc obawy, że wykorzystujemy surowe żółtka).2. W oddzielnym garnku podgrzać wino lub piwo.3. Do ubitych żółtek dolewać powoli alkohol i ubijać dotąd, aż powstanie gęsty, gorący krem.4. Ostrożnie wlewać deser do pucharków. Po wierzchu posypać kakao.Smacznego.Uwagi:Deser przygotowuje się bardzo szybko, a więc jest idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Należy go zjeść od razu po przygotowaniu.Jest dość słodki, stąd kakao, które nieco przełamuje dominującą słodycz.Wersja z białym winem jest bardziej wykwintna.
Mannitu