Składniki:
· 6 białek – w temperaturze pokojowej,
· 280 g drobnego cukru,
· 2 łyżki cukru trzcinowego,
· 1 łyżeczka białego octu winnego,
· szczypta soli,
· 250 g mascarpone,
· 400 ml śmietany kremówki 30 %,
· 1 łyżka cukru pudru,
· 150 g masy kajmakowa z puszki,
· pół szklanki orzechów włoskich,
· 10 daktyli,
· cukier puder i kakao do posypania.
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu winnego. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego), aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temp do 140 stopni. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku.
Krem:
Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą kajmakową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, Obie masy delikatnie łączymy (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Schładzamy w lodówce.
Mannitu