Tort bezowy Dacquoise.doc

(760 KB) Pobierz
Tort bezowy Dacquoise

Tort bezowy Dacquoise

Składniki:

·         6 białek – w temperaturze pokojowej,

·         280 g drobnego cukru,

·         2 łyżki cukru trzcinowego,

·         1 łyżeczka białego octu winnego,

·         szczypta soli,

·         250 g mascarpone,

·         400 ml śmietany kremówki 30 %,

·         1 łyżka cukru pudru,

·         150 g masy kajmakowa z puszki,

·         pół szklanki orzechów włoskich,

·         10 daktyli,

·         cukier puder i kakao do posypania.

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papierze do pieczenia odrysowujemy ołówkiem (od tortownicy) dwa identyczne koła o średnicy 22-25 cm. Układamy papier na blasze do pieczenia. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dodajemy łyżeczkę octu winnego. Ciągle ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru (drobnego i trzcinowego), aż do wykończenia. Białka powinny być błyszczące. Dzielimy je na dwie części i rozsmarowujemy na papierze tak, aby pokrywały się z narysowanymi kołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temp do 140 stopni. Pieczemy 90 minut. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i ciągnąca w środku. Delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia w piekarniku.

Krem:

Orzechy i daktyle siekamy na drobniejsze części. Do jednej miski wkładamy mascarpone z masą kajmakową i mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, Obie masy delikatnie łączymy (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie!). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie. Na jednym krążku bezy rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy bakaliami. Schładzamy w lodówce.

http://zagotuj.blog.pl/files/2014/01/DSC01243.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin