Tarta z karmelem.doc

(27 KB) Pobierz
Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

Tarta z karmelem, bananami i bitą śmietaną

Składniki na spód:

·         200 g mąki

·         100 g masła

·         1 łyżka cukru

·         1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, włożyć do formy na tartę o średnicy 27 cm, włożyć do zamrażarki (dobrze schłodzone ciasto jest twarde, nie ugina się pod wpływem nacisku palcem, dzięki czemu spód nie skurczy się podczas pieczenia). Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę do obciążenia, piec przez 15 minut. Następnie wyjąć fasolę i piec jeszcze ok. 20 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Składniki na karmel:

·         120 g cukru

·         250 ml śmietanki kremówki

Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać aż się zrumieni, w tym samym czasie delikatnie podgrzewać śmietankę. Gdy cukier będzie brązowy (nie za mocno, żeby się nie przypalił), dodać podgrzaną śmietankę i gotować do zgęstnienia. Powstałą masę lekko przestudzić.

Dodatkowo:

·         4 średnie dojrzałe banany

·         sok wyciśnięty z połowy cytryny

·         250 ml śmietanki kremówki + 4 czubate łyżeczki cukru

·         wiórki czekoladowe do posypania

Banany pokroić w plasterki, maczać w soku z cytryny, i układać blisko siebie na ostudzonym spodzie, zalać przestudzonym karmelem, wstawić do lodówki na 2 godziny.

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, posypać wiórkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin