5 GROŹNYCH DLA ZDROWIA KŁAMSTW JAKIE POWIEDZIANO CI O CHLEBIE.doc

(8585 KB) Pobierz
5 GROŹNYCH DLA ZDROWIA KŁAMSTW JAKIE POWIEDZIANO CI O CHLEBIE

5 GROŹNYCH DLA ZDROWIA KŁAMSTW JAKIE POWIEDZIANO CI O CHLEBIE...

Czy naprawdę jest to chleb "życia" czy źródło i początek wielu chorób?
Koniecznie odkryj całą prawdę o codziennym chlebie...

Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor książek o odchudzaniu

Większość z nas zjada chleb każdego dnia. Jest to pierwszy posiłek, jakim rozpoczynamy dzień.
Któż z nas nie lubi pachnącego chleba, chrupiących bułeczek czy chałki…a jeśli do tego pieczywo jest ciepłe, to wystarczy tylko masło i rozpływamy się z zachwytu.
Niewiele jest zapachów tak wspaniałych i kuszących jak woń pieczywa wyjmowanego prosto z pieca.

Czy zauważyłaś, że w sklepach, piekarnie są zaraz przy wejściu?

Wszystko po to, aby kusić nas zapachem chleba…bo chleb dobrze się kojarzy.

Ale jak ma się jedzenie chleba do zdrowej diety?
Wielu z nas modli się słowami „chleba naszego powszedniego daj nam Panie…”
Chleb, nawet ten pełnoziarnisty znajduje się u podstaw piramidy żywieniowej. Według oficjalnych zaleceń, powinno się jeść pieczywo codziennie, bo to główne źródło energii.
Coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że pieczywo, w szczególności to pszenne, jest jedną z przyczyn większości współczesnych chorób cywilizacyjnych w tym epidemii otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, chorób tarczycy i Hashimoto.

Znany kardiolog, Dr William Davis autor książki pt. „Dieta bez pszenicy” nazywa pszenicę „główną przyczyną światowej epidemii otyłości”… i prawda jest taka, że zjadamy jej o wiele za dużo.

Przeciętny Polak spożywa 108 kg przetworów zbożowych w ciągu roku. Składają się one w 78 % z pszenicy i w 18 % z żyta. Oczyszczona pszenica jest najważniejszym źródłem kalorii przeciętnego Polaka.

Czy to dobrze?

·         Jaka jest prawda na temat chleba i pszenicy?

·         Czy jest to główna przyczyna światowej otyłości i większości chorób cywilizacyjnych czy … wspaniały składnik codziennej diety?

·         Czy lepiej jest jeść chleb bezglutenowy niż zwykły chleb?

·         Czy można jeść chleb codziennie, a mimo to mieć szczupłą sylwetkę i cieszyć się wspaniałym zdrowiem?

·         Czym można zastąpić pszenicę i chleb pszenny?

Odpowiedzi na te pytania mogą bardzo Cię zaskoczyć.
Najlepiej od razu się nimi zajmijmy i zastanówmy się wspólnie nad tymi 5 najgroźniejszymi kłamstwami na temat chleba, które wszyscy słyszymy codziennie…
i koniecznie przeczytaj wszystkie,  bo piąte ostanie - mocno Cię zszokuje!

Niestety, to nie tylko niewinne kłamstewko wymyślone po to, aby sprzedawać tanie produkty rolne obłożone ogromną marżą… to największe oszustwo na temat zdrowia, o którym kiedykolwiek słyszałam.

Kim są Ci "zachwalacze" "pełnoziarnistego"?

Oczywiście, to mafia spożywcza, ta sama, która przekonuje Cię, żeby zamiast prawdziwego masła jeść masło roślinne i margaryny ( które zawierają zabójcze dla serca i zdrowia tłuszcze trans)

Prawda jest taka, że nie potrzebujesz pieczywa, nawet tego pełnoziarnistego. Jest to jeden z najgorszych produktów spożywczych jakie możesz jeść. Dr. Davis i inni lekarze, bardzo prosto i dosadnie to udowodnili.

Pieczywo z mąki pełnoziarnistej podnosi poziom cukru, tak samo jak zwykłe białe pieczywo

Z pewnością wiesz, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi a następnie gwałtowne wydzielanie insuliny. To następnie powoduje cały łańcuch stanów zapalnych, które przyczyniają się do powstawania Alzheimera, chorób serca, otłuszczenia wątroby i cukrzycy.

Wysoki poziom insuliny przyczynia się do odkładania tłuszczu wewnątrz jamy brzusznej otaczającej najważniejsze narządy wewnętrzne i powoduje reakcje metaboliczne, których następstwem są przewlekłe choroby.

Wysoki poziom cukru powoduje także tworzenie się tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji (ang. advanced glycation endproducts, AGE). Są to związki, które przyspieszają procesy starzenia i degeneracji tkanek (szczególnie skóry, co objawia się w postaci zmarszczek i utraty elastyczności). Czy zauważyłaś, że osoby chore na cukrzycę wyglądają zwykle starzej niż ich rzeczywisty wiek?!

Ponadto, indeks glikemiczny pełnoziarnistej mąki pszennej jest jednym z najwyższych!

Winna jest Amylopektyna A, superwęglowodan, który zamienia się w glukozę z prędkością światła. Stanowi ona około 75% wszystkich węglowodanów zawartych w pszenicy.
Dowiedziono, że amylopektyna A, zawarta w pszenicy podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny węglowodan, nawet szybciej niż batonik snikers!

Jakby tego było mało, to te złe węglowodany mogą całkowicie zrujnować zdrowie, można przez nie nawet stracić życie!

„Przyjazna sercu” pełnoziarnista pszenica…powoduje choroby serca

„Prozdrowotne” lobby ogromnie wyolbrzymia też rolę cholesterolu w chorobach serca.serce_1

To na cholesterol próbuje się złożyć winę, za wszystkie choroby serca.

Tu też, reklamuje się jedzenie, które ma obniżyć cholesterol, o zgrozo min. margarynę z tłuszczami trans! (polecają ją nawet lekarze, dietetycy i kardiolodzy)
Czy wiesz, że tylko jeden rodzaj cholesterolu jest szkodliwy - są to malutkie cząsteczki LDL. To nie tłuszcz zwiększa poziom cholesterolu we krwi.

Prostym przykładem są Eskimosi. Choć w ich diecie nie ma zbyt dużo warzyw i owoców, w tym także chleba, prawie w ogóle nie chorują na serce i inne choroby cywilizacyjne.

Czy jesteś uzależniony od chleba?

Uzależniające właściwości pszenicy.

opiatyByć może słyszałaś już o tym, że cukier jest uzależniający i działa jak narkotyki.

To dlatego tak trudno jest odmówić sobie słodkiej przekąski, nie słodzić kawy czy herbaty.

Ale czy wiesz, że pszenica jest jeszcze bardziej uzależniająca niż cukier!

To dlatego, że pszenica, nawet ta pełnoziarnista, zawiera GLIADYNĘ. Pszenne białko, które nasz przewód pokarmowy rozkłada na egzorfiny. Liczne badania wskazują, że egzorfiny są związkami morfino podobnymi i działają jak narkotyki. To one nasilają apetyt, wywołują napady głodu, uzależniają od jedzenia chleba i innych wypieków.

To one są winne temu, że spożywamy codziennie nawet o 400 kalorii więcej! Osoby, które przestały jeść produkty z pszenicy, schudły średnio od 11,8 do 12,5 kg w ciągu 6 miesięcy.

Pewnie teraz wystawiam Twoją cierpliwość na wielką próbę, i pewnie zaraz usłyszę jakieś przekleństwo na swój temat, ale trudno...

Muszę powiedzieć Ci jak jest naprawdę. Widzisz, większość bezglutenowego pieczywa, makaronów, ciastek i przekąsek zawiera składniki, które wcale nie są lepsze (a czasami nawet o wiele gorsze) niż te zrobione z mąki pszennej!
Jak większość masowo produkowanej żywności, zawierają one zazwyczaj chemiczne konserwanty, białko sojowe, spulchniacze, rafinowane oleje roślinne, cukier, syrop fruktozowy…( który też może być wykonany z pszenicy), a nawet GMO (składniki modyfikowane genetycznie) bo wiele gotowych wyrobów bezglutenowych zawiera mąkę lub skrobię kukurydzianą.

Ponadto, jako wypełniacze, które mają zastąpić mąkę pszenną dodaje się inne rodzaje mąk i składników bezglutenowych, które także bardzo szybko powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi!

W wielu gotowych produktach znajdziesz:

·         skrobię kukurydzianą i mąkę kukurydzianą

·         mąkę z białego ryżu, mąkę z ciemnego ryżu i skrobię ryżową

·         mąkę z tapioki

·         maniok

·         gumę xantanową (produkowana jest w procesie fermentacji cukru kukurydzianego)

W wielu książkach kucharskich, na wielu blogach kulinarnych, a nawet programach edukacyjnych, podaje się te składniki, jako bezglutenowe zamienniki mąki pszennej. Myślę, że wynika to z nieznajomości biochemii żywienia. Wszystkie te bezglutenowe zamienniki podwyższają poziom cukru, tak samo, a czasem nawet i bardziej jak mąką pszenna.

O to co Dr. William Davis, autor „Diety bez pszenicy” pisze o tych niezdrowych zamiennikach…

„Ta sproszkowana skrobia zalicza się do produktów, które podnoszą stężenie cukru we krwi bardziej niż pełnoziarnista pszenica. Oznacza to, że składniki te powodują przybieranie na wadze, insulinooporność, cukrzycę, zaćmę i artretyzm. Nie są to zdrowe zamienniki pszenicy”

Nie powinno nas dziwić, że,  większość osób TYJE na diecie bezglutenowej. Istnieją badania, które pokazują, że 81 % osób, które rozpoczęły dietę bezglutenową w ciągu 2 lat zwiększyło swoją wagę nawet o 15 kg!

Powinnaś też wiedzieć, że…

Niektóre produkty bezglutenowe zawierają 90 razy więcej ARSENU, niż dopuszczalne normy dla wody pitnej!

 

Na pewno wiesz, że arsen to śmiertelna trucizna…ale pewnie nie wiesz, że wiele bezglutenowych wypieków zawiera potencjalnie toksyczne ilości tego pierwiastka?
ARSEN ZATRUCIEPrzyczyną problemu jest mąka z brązowego ryżu i syrop ryżowy - składniki bezglutenowych mieszanek do wypieków, chlebów, ciastek, chipsów i makaronów.

W niektórych produktach bezglutenowych poziom arsenu jest 90 razy wyższy niż poziom dozwolony w wodzie pitnej.

Oczywiście jeśli używasz w kuchni brązowego ryżu lub jego przetworów to wystawiasz się na to samo ryzyko.

Osoby poddane chronicznemu działaniu arsenu - nawet na małym poziomie - cierpią na migreny, zmęczenie, zaćmienie umysłu, problemy trawienne…nie wspominając już o chorobach serca, raku, chorobach oddechowych, czy cukrzycy.

Pamiętaj o tym kiedy znowu usłyszysz, że „pieczywo bezglutenowe jest zdrowsze od pszenicznego”, albo kiedy przejdziesz na "bezpszenność" i utyjesz, lub gorzej się poczujesz.

Pszenne białko ma działanie toksyczne. Powoduje on zanik kosmków jelitowych, przez co wchłanianie pokarmu jest mocno upośledzone. Mimo tego, że jemy, nasz organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości witamin i minerałów, bo po prostu ich nie wchłania tak jak powinien. Stąd np. bóle głowy, migreny, nieładna skóra, niepohamowany apetyt i wiele innych problemów ze zdrowiem.
Gluten odpowiedzialny jest także za wiele chorób autoimmunologicznych, jak niedoczynność tarczycy, Hashimoto, zapalenie stawów czy łuszczycę. Najnowsze badania wskazują, że osoby, które wykluczyły z diety białko pszenne, zostały uleczone, lub ich stan zdrowia znacznie się poprawił.

Większość osób i lekarzy obwinia jedynie gluten, ale to NIE jedyny problem!

Ale czym jest ten gluten?
GLUTENTo pewna substancja, która nadaje wypiekom puszystość, miękkość i elastyczność. Jest jednym z najbardziej szkodliwych dla zdrowia białek, a to dlatego, że zawiera SZKODLIWE dla człowieka składniki. Współczesna pszenica to nie to samo zboże co jeszcze 70 lat temu. Nowoczesna pszenica może wytworzyć aż 23 788 unikalnych rodzajów białek!

Nawet naukowcy i genetycy, nie są w stanie przewidzieć, jaki wpływ na zdrowie mają te modyfikacje i taka ilość sztucznie wytworzonych białek.  Być może właśnie na nie są uczulone osoby, które w testach nie wskazują, żadnej wrażliwości na gluten, ale po zjedzeniu pszennej bułki źle się czują.
Jeśli testy alergiczne nie wskazały glutenu, jako głównego winowajcy Twoich problemów ze zdrowiem, to lekarz powie Ci, że "nic Ci nie jest" i odeśle z kwitkiem.

Ty biedaku, wracasz do domu i zastanawiasz się, czy już zwariowałeś, czy tylko wydaje Ci się, że coś Ci dolega. Znam to! Też, tak miałam. Do czasu…

Współczesna pszenica zawiera inne groźne związki, które chronią ją przed szkodnikami.

Tak, jak kaktus, który ma ochraniające go kolce, nasza pszenica, wykształciła pewne mechanizmy, które mają ją ochronić je przed szkodnikami. Byłoby to zupełnie naturalne, gdyby nie fakt, że pszenicę jemy codzienne. Pszenica, broni się przed szkodnikami, pewnym związkiem o nazwie aglutynina.
Jest to niezwykle toksyczny pszenny gen, który ma siać śmierć wszystkim larwom i grzybom niszczącym plony. Największe stężenie aglutyniny, znajduje się w kiełkach pszenicy. Wielu ludzi uważa je za bardzo zdrowe, tymczasem, aglutynina bezpośrednio wpływa na cały nasz organizm.

  1. Wzmacnia wpływ insuliny na komórki tłuszczowe (przez co łatwo nam utyć), wywołuje reumatoidalne zapalenie stawów, powoduje nieszczelność jelit, może je też uszkodzić.
  2. Wywołuje celiakię i nasila jej działanie.

Aglutynina jest bardzo odporna i niemal niemożliwa do usunięcia z organizmu. Nasz organizm jej nie trawi. Nie niszczy jej ani gotowanie, ani pieczenie, ani żadna inna forma obróbki, ani fermentacji. Badania dowodzą, ze aglutynina ma bezpośrednie działanie toksyczne na większość tkanek ludzkiego ciała, a zwłaszcza na serce i mózg. Tak łatwo przenika do mózgu, że naukowcy zamierzają ją wykorzystać do dostarczania leków na Alzheimera.

Aglutynina, może zakłócić działanie Twojego systemu hormonalnego, obniżyć odporność, spowodować problemy z trawieniem, chroniczne zapalenia (główna przyczyna wieku przewlekłych chorób). Czy wiesz, że najwięcej tego składnika znajdziesz w pełnoziarnistej mące - szczególnie tej wytwarzanej z kiełkujących ziaren!

W pewny sensie to szczęściarze … przynajmniej wiedzą co powoduje u nich problemy i co jest ich źródłem.
Ale nawet jeśli czujesz się świetnie po zjedzeniu bagietki, to nie oznacza wcale, że Ci to służy.

To czego nie widać gołym okiem, jest jeszcze groźniejsze.

Liczne badania dowodzą, że nawet jeśli nie masz nietolerancji na gluten to pszenne wypieki mogą być przyczyną wielu stanów zapalnych i nieszczelności jelit. Ta nieszczelność jelit jest groźna, bo przez "dziurawe" jelita, groźne substancje i toksyny, mogą przedostać się do krwiobiegu.

Jeśli jelita są "szczelne", Twój organizm poradzi sobie, bo usunie je wszystkie z organizmu, a Ty przy najbliższej wizycie w ubikacji, je wydalisz. Nietolerancja na gluten i pszenicę, nie musi objawiać się zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Mimo tego, możesz źle się czuć. Objawy mogą być bardzo podstępne i niepozorne.
Możesz odczuwać:

·         bóle głowy i ciągłe zmęczenie

·         chroniczne problemy z zatokami i obniżoną odporność

·         artretyzm, bóle mięśni i stawów

·         niedobory składników odżywczych i anemie

·         łuszczyca i inne problemy ze skórą, także łupież

·         szara i "niezdrowa" skóra, matowe włosy i paznokcie

To tylko małe dolegliwości, w porównaniu z tym, że groźne choroby mogą wywołać związki i substancje ukryte we współczesnej pszenicy.
OD TYCH składników mogą rozpocząć się bardzo poważne choroby

Badania pokazują, że pszenica może powodować mnóstwo chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w których własny organizm atakuje sam siebie. Te choroby to niedoczynność tarczycy, Hashimoto, cukrzyca typu 1, artretyzm reumatoidalny i różne rodzaje sklerozy…
Może też powodować choroby przewlekłe…
Journal of the American Medical Association opublikował raport pokazujący, że osoby z nietolerancją glutenu zwiększają ryzyko swojej śmierci o 75 % jeśli nie przestaną go spożywać.

New Engald Journal of Medicine wymienił 55 schorzeń, które mogą być spowodowane przez gluten - między innymi:

·         rak

·         choroby serca i osteoporoza

·         zespół jelita drażliwego i stany zapalne jelit

·         chroniczne zmęczenie

·         problemy z tarczycą

·         anemia

·         epilepsja

·         owrzodzenia i wiele innych chorób skóry

A to ma wpływ nie tylko na twoje ciało…

depSkładniki ukryte w pszenicy mają też ogromny wpływ na Twój mózg i to co się z nim dzieje ( może dlatego masz depresję, schizofrenię lub inne choroby neurologiczne)
Pszenica i zawarte w niej gliadyny, już w latach 70-tych stały się przedmiotem badań, szczególnie lekarzy psychiatrów, którzy, pacjentom ze schizofrenią, odstawili pszenicę i zauważyli u nich znaczą poprawę. Przyjęło się nawet określenie „chlebowe szaleństwo” w stosunku do schizofrenii.

Lekarze z Duke Univercity opisują przypadek kobiety, która przez 50 lat borykała się z halucynacjami, dokonywała nawet prób samobójczych. Po odstawieniu pszenicy wszystkie te problemy zniknęły w ciągu tygodnia.

Jestem pewna, że jesteś całkowicie normalna…

Ale jeśli miałaś kiedykolwiek (lub ktoś z Twoich bliskich) depresję, bezsenność, stany lękowe, czy jakiekolwiek inne problemy psychiczne czy neurologiczne - to jest spora szansa, że dieta bez pszenicy może pomóc.

Cóż, mam dla Ciebie dobrą wiadomość…

Nie musisz wybierać pomiędzy chlebem, a zdrowiem, musisz tylko wybrać TEN zdrowy chleb!

A gdybyś tak mogła zatopić zęby w jeszcze ciepłym chlebku z dodatkiem masełka?

I gdyby jeszcze te przepyszne wypieki były nie tylko bez glutenu, ale także pomagały schudnąć?

Jeśli wybierzesz chleb upieczony z „odpowiednich składników” to pomoże Ci on chronić Twoje zdrowie i być może uleczyć z męczących Cię dolegliwości.

Pomoże Ci nawet schudnąć, bo dowiedziono, że osoby, które przestały jeść produkty z pszenicy, schudły średnio od 11,8 do 12,5 kg w ciągu 6 miesięcy

Mam na myśli, PRAWDZIWY chleb, tak pysznym, że na początku nie będziesz mogła się nim najeść.

W życiu byś nie uwierzyła jak łatwo możesz go zrobić…

Pozwól, że się przedstawię...

Nazywam się Katarzyna Gurbacka i jestem założycielką i autorką bloga www.gurbacka.pl. Według opinii moich czytelniczek: "najlepszego źródła zdrowych przepisów i planów żywieniowych dla wszystkich, którzy chcą długo cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką"

Jestem także autorką wielu książek i poradników na temat zdrowego odżywiania, naturalnych metod oczyszczania organizmu i odchudzania. Jestem też dietetykiem i pomagam moim klientkom w osiągnięciu i utrzymaniu optymalnej wagi ciała.

Ale moją największą pasją zawsze było gotowanie i tworzenie nowych przepisów.

Mówiąc całkiem szczerze, jestem dietetykiem, który najlepiej czuje się w kuchni.
Od lat zmagam się też z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto. Mam więc też osobistą motywację aby rozwiązywać jak najlepiej dietetyczne dylematy.

Kilka lat temu napisałam e-booka pod tytułem ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin