Kura po palestyńsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Kura po palestyñsku

Kura po palestyńsku

 

Składniki:

kura (około 1,5 kg)

8 bananów

4 łki posiekanych orzechów włoskich

sok z 1 cytryny

pół łeczki otartej skórki z cytryny

po szczypcie: rozmarynu, szafranu,

mielonej kolendry i startej gałki muszkatołowej

2 łki masła

3-4 łki białego wytrawnego wina

l

 

Umytą i osuszoną kurę natrzyj od środka i z zewnątrz solą i przyprawami, skrop łeczką soku z cytryny, i na godzinę pozostaw w chłodnym miejscu.

 

Obrane banany pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny oraz z posiekanymi orzechami. Tym farszem nadziej kurę, zaszyj ją i połóż na wysmarowanej masłem brytfannie, po czym polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Podczas pieczenia, co potrwa około godziny, należy co jakiś czas kurę skrapiać kurę wodą i winem, a później już tylko wytworzonym sosem.

 

Miękką już kurę dzieli się na porcje i podaje z ryżem i sałatą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin