WINIARY - Przepisy, kasza niejedno ma imie.pdf

(3938 KB) Pobierz
KASZA
NIEJEDNO
MA IMIĘ
ODKRYJ KASZĘ
Z POLSKIMI BLOGERAMI
Cafe Babilon
A bite... to eat
Co na obiad
Mienta blog
Prawo do gotowania z pasją
Dzieci jedzą
W kuchni Karmel-itki
Kuchnia na wzgórzu
Nie trać czasu na gotowanie / Szybkie gotowanie
bloGotowanie z pasją
Wielki apetyt
W krainie smaku
Paszczak gotuje
Jak po maśle
Kulinarny świat
Tysiąc smaków
Uwielbiam gotować
Gruszka z fartuszka
Gotuj z rodzinką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marka WINIARY zaprosiła 20 blogerów do
przygotowania swoich propozycji potraw
z kaszą. Mi przypadło w udziale wybranie
tych najlepszych. Było to nie lada wyzwa-
nie, bo każdy z przepisów został przygo-
towany z prawdziwą pasją. Postanowiłem
zarekomendować do publikacji te dania,
które zaskoczyły mnie łatwością przygoto-
wania lub doborem składników. Tak właśnie
powstała ta książka.
3
Cafe Babilon
Laura Chołodecka
Sałatka Tabbouleh
Ta egzotyczna, lekka, orzeźwiająca
i aromatyczna sałatka jest zdecydowanie
Jerzy
Pasikowski
warta polecenia. Połączenie kaszy bulgur, natki
pietruszki, pomidora i ogórka doprawione
sokiem z cytryny i oliwą może wydawać się
banalne, a jednak trudno mu się oprzeć.
1 szklanka drobnej kaszy bulgur
1-2 pęczki natki pietruszki
3-4 pomidory
1 duży ogórek
4-5 łyżek oliwy
3-4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
(najlepiej dodawać po trochę – próbując)
sól
4
Cafe Babilon
Sałatka Tabbouleh
1.
Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i za-
lać wrzącą, osoloną wodą około 1 cm nad
powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na
15-20 minut. Wystudzić.
2.
Natkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Pomidory i ogórka pokroić w drobną kostkę,
przełożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru
płynu.
3.
Wymieszać delikatnie pokrojone warzywa,
natkę oraz kaszę. Oliwę, sok i sól najlepiej
dodawać po trochę, próbując – sałatka musi
Wam smakować, więc doprawcie ją zgodnie
z własnym smakiem.
5
A bite... to eat
Anna Stanek
Kaszotto
Niezwykle prosty przepis na pyszną
Jerzy
Pasikowski
odmianę zwyczajowego risotto. Kasza
w doborowym towarzystwie ziół i warzyw
zaskoczy Was zupełnie nowymi nutami
smakowymi.
1 opakowanie kaszy gryczanej
�½ kostki masła
1 gałązka rozmarynu
1 cebula
bulion warzywny
2 ząbki czosnku
ćwiartka papryczki chili
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin