Czosnek marynowany w occie.docx

(69 KB) Pobierz

Czosnek marynowany w occie

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Czosnek marynowany w occie\34061-v-1080x666.jpg

Zapraszam po super prosty przepis na czosnek marynowany. Czosnek marynowany z octem i gorczycą, to jeden z lepszych sposobów na przechowywanie czosnku na zimę. 

Napisz z czym jadacie u Was czosnek marynowany.. u mnie sprawdza się na kanapki, prosto ze słoika. A u Ciebie?

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: słoiki 2 x 300 ml 

Dieta: wegetariańska 

Składniki:
 

·         7 główek czosnku - 400 g

·         niecałe pół szklanki octu spirytusowego

·         2 szklanki wody - 500 ml

·         po pół łyżeczki soli i cukru

·         łyżeczka gorczycy


Słoiki - wystarczą dwa słoiki o pojemności 300 ml każdy. 

Jaki wybrać czosnek do marynowania? Czosnek polski czy chiński? 
Ponieważ marynujemy czosnek w dużej ilości, to warto znaleźć jego dobre źródło. Polecam nasz polski czosnek. Ewentualnie czosnek z Hiszpanii.  

Polski czosnek charakteryzuje się wyraźnym, ostrym smakiem... chociaż nie zawsze. Odmiana polska "Harnaś" jest łagodna. Czosnek polski jest znacznie droższy, niż ten importowany z Chin i to jest zazwyczaj największa i najwyraźniejsza różnica między czosnkiem polskim a chińskim. Nieprawdą jest, że polski czosnek ma fioletowo szarą łupinkę a chiński białą. Są polskie odmiany z łupinką białą i chińskie odmiany z łupinką o fioletowym zabarwieniu. Istnieje wiele powielanych mitów, którymi żyje internet.  

Czosnek chiński jest znacznie tańszy niż krajowy. Dla mnie "problemem" jest to, że mamy swój, polski czosnek i powinnyśmy korzystać z naszych źródeł. Patrzymy jednak gównie na cenę i wybieramy ten znacznie tańszy produkt. Dlatego też coraz trudniej kupić polski czosnek. Sklepy go nie skupują, ponieważ Polacy wolą ten tańszy. Dodatkowo nie wiemy jak ten chiński czosnek był uprawiany. Czym nawożony?  Bardzo często pochodzi z nielegalnych źródeł, czyli jeszcze gorzej - może zawierać metale ciężkie. Czosnek chiński nie wykiełkuje - niekoniecznie. Specjalnie trzymałam kilka razy czosnek z chin i zdarzyło się, że wykiełkował. 

Kiedy marynować czosnek? 
Sezon na marynowany czosnek zaczyna się w sierpniu, kończy zaś w październiku. Można oczywiście marynować go później, jednak w tym przedziale jest on najlepszy i świeższy. Czosnek ze zdjęć marynowany był już pod koniec sezonu, czyli w ostaniach dniach października. W Polsce sadzi się czosnek wiosną i zimą, jednak sezon na przetwory zaczyna się jesienią i tak już zostało.. czosnek marynujemy od końca wakacji, do końca października.  

WYKONANIE
Główki czosnku podziel w zlewie na ząbki. Zalej go zimną wodą - będzie go łatwiej obierać. Ja zazwyczaj trzymam czosnek w zlewie i obieram go po jednym ząbku przy pomocy małego nożyka. Co jakiś czas przelewam czosnek wodą z kranu (łupinki nie kleją się przy obieraniu). 

Do rondelka wlej dwie szklanki wody i ocet (może być też winny). Dodaj sól, cukier i gorczycę. Zagotuj marynatę. Zmniejsz moc palnika i po 3-4 minutach dodaj obrane, czyste ząbki czosnku. Gotuj całość 2 minuty. Po wrzuceniu czosnku do wrzącej zalewy będzie trzeba zwiększyć moc palnika, by całość ponownie się zagotowała. Dwie minuty wystarczą, by czosnek się sparzył i odpowietrzył.  

Wrzącą marynatę razem z czosnkiem przekładaj sprawnie do wyparzonych, suchych słoików. Od razu zakręcaj słoiki i gotowe ;-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin