2017-N04 Moje Gotowanie.pdf

(67872 KB) Pobierz
DOMOWE WĘDLINY
BEZ WĘDZENIA!
12
na wielkie śniadanie:
pomysłów m.in. na chlebki
do święconki, farsze do
jajek, pasztet jak pisanka
i słodkiego baranka
Û
jagnięcina
Û
indyczka
Û
rostbef
Û
boczek
Û
szynka
DŁUUUUGO
PIECZONE:
można robić z nim sosy,
galaretki i zapiekanki
ŻUR TO ZNACZNIE
WIĘCEJ NIŻ ZUPA
desery jak
malowane
przepięknie zdobione
serniczki, babeczki
i mazurki w wersji mini
i fantazyjnych kształtach
LEKKIE, SZYBKIE, ŁATWE I NOWOCZESNE
wersje tradycyjnych wypieków
MAZURKI I SERNIKI
a może warzywne?
{
ZAWSZE PYSZNE, ZAWSZE UDANE
KWIECIEŃ 2017
nr 4 (269) Cena 9,90 zł
(w tym 8% VAT)
www.mojegotowanie.pl
{
mniej znaczy więcej
Jak napisała w swoim
felietonie Agata Wojda:
po wielkanocnym
śniadaniu czy obiedzie
jesteśmy już zwykle tak
syci, że na widok patery
z ciastami odsuwamy talerzyk. Przyzna-
ję, mnie też się zdarza – najczęściej koń-
czy się to tak, że z gości wychodzę (zresz-
tą nie tylko ja) ze słodkim zawiniątkiem
wypełnionym kawałkami mazurków
i serników. Pomyślałam więc, że warto
może te tradycyjne wypieki zmniejszyć,
że przecież mazureczka w kształcie ślicz-
nej pisanki nikt nie odmówi, podobnie
jak małej drożdżowej babeczki, serniczka
jak słoneczko i kajmakowych miseczek
ozdobionych migdałami. Przepisy na nie
są naprawdę banalne, a wycinanie i deko-
rowanie będzie świetną okazją do spędze-
nia wieczoru z dziećmi. Można też użyć
ich jako wspaniałej dekoracji koszyczka
ze święconką, zwłaszcza chlebków z pi-
sanką pośrodku. Jednak, dla podtrzyma-
nia tradycji, mamy też dla Państwa oka-
załą szafranową babę – przepis jest pew-
ny, co zobaczą Państwo na zdjęciu na
str. 7: urosła nam tak, że chyba 1/3 „wy-
łaziła” ponad formę. Natomiast nasze da-
nia główne dalekie są od minimalizmu
– to piękne, rumiane kawałki najlepszych
mięs, które na pewno się nie przesuszą,
ponieważ spędzają w piekarniku nawet...
10 godzin, ale w temperaturze dużo niż-
szej niż standardowe 180°C. W sumie to
też zaleta – można taką pieczeń załado-
wać do piekarnika późnym wieczorem
i pójść spać (o ile oczywiście nie planuje-
my jej na obiad, tylko na zimno, do so-
FOT. A. ROGALSKI
sów). Życzę wesołych i smacznych świąt!
REDAKTOR NACZELNA
moje Gotowanie
3
Na czasie
śniadanie
w Wielką
Niedzielę
12
44
Na przekąskę dorsz
na zimno
w kwietniu
8
Szafran cenny niczym złoto
hit kwietnia
Najdroższa przyprawa świata, obecna
od wieków w naszej kuchni
12
Wielkie wiosenne śniadanie
Propozycja różnorodnych,
wysmakowanych dań, wprost
na wielkanocną ucztę
na czasie
26
Nasz przegląd
styl&smak
praktycznych i dekoracyjnych akcesoriów
wielkanocnych
30
Marcepan
smak z gó
rn
ej półki
Plastyczna słodka masa z migdałów, cukru
i wody różanej – idealna do dekoracji
świątecznych słodkości
32
Maria Pakulnis
kronika przyjemności
Chcę pamiętać to co dobre.
Znana i lubiana aktorka opowiada nam,
jak się odradza wraz z nadchodzącą
wiosną. Wspomina również o swojej
okołokulinarnej książce
4
moje Gotowanie
56
Pieczenie na świąteczną
ucztę
68
Wielkanocne słodkie
klejnoty
82
Agaty Wojdy wytrawne
baby, serniki i mazurki
Zapach świeżo upieczon
nr 4 (269)
ego ciasta niesie jedn
z domowym ciepłem,
e z
SZE UDANE
poczuciem błogości
PYSZNE, ZAW
najlepszych skojarzeń:
ZAWSZE
i beztr
DLINY
ulegajmy tym SŁODKIM
oską dzieciństwa. Jak
najczęściej
DOMOWE WĘ
KLIMATOM i cieszmy podn
iebienie smakowitymi
IA!
łakociami.
BEZ WĘDZEN
W książce znalazło się
ponad 120 sprawdzony
ch przepisów na rewela
Zaczynamy od pyszności
cyjne ciasta i desery.
z owocową nutą, dzięki
którym w każdej chwili
Dalej prezentujemy wypie
możemy przywołać smak
ki i drobiazgi z czekoladą,
lata.
która szczególnie nęci
W następnej kolejności
wszystkich łasuchów.
pokazujemy nieziemskie
desery, babeczki i ciaste
ciasta, które wymagają
czka. Potem pojawiają
nieco pracy, ale warto
się
je zrobić na wyjątkowe
przedstawiamy propozycje
okazje. I wreszcie na końcu
na świąteczny stół, zarów
no bożonarodzeniowy
, jak i wielkanocny.
Ta książka wspa
niale łączy trady
Fajne jest to, że
cję z nowoczesn
każda receptura
ością.
wykorzystuje ogóln
opatr zone są piękn
odostępne skład
ki
chleb
ymi zdjęciami. To
pomysłów m.in. na do
niki, a
,
przepisy
zbiór najlepszych
Polecam go wszy
pomysłów
jajek
e
stkim, którzy chcą
mieć pewność,
conki,
do świę
wybra
farsz
na słodkości.
że
Z tą publikacją wszy
ny przepis się spraw
ka
stko się uda i będzi
tet jak pisan
dzi.
pasz
wyśmienici
e
e smak
i słodkiego baranka
owało!
Kwiecień 2017
{
wykwintne pyszne zmy
/
o
e
wykwintne pyszne zmyslow slowe
desery torty cias des
ery tort
wykwintne pyszne
zmysl owe
e
tort
i
a
desery y ciastatadesery torty y
slowe
www.mojegotowanie.pl
KWIECIEŃ 2017
torty ciasta desery
/
Cena 9,90 zł
(w tym 8% VAT)
kl
m
ty
s
l dk
i
moje smaki domu
38 przekąski 1
Zatopione w galarecie. Całkowicie
nieklasyczne, lekko „roztrzęsione ”
pyszności z warzyw, wędlin, mięs i jajek
Jedzmy dorsza. Sprawdzi się nie tylko
na wielkanocnym stole
Sos do smaku. Idealne dipy
do świątecznych potraw
Kształtne jarzynowe. Ulubione
od zawsze, okraszone majonezem,
podane w nieoczywistej formie
Pieczenie wolno pieczone. Sma-
kowite mięsa dłuuugo pieczone,
w bardzo niskich temperaturach
Słodka święconka. Tym razem
tradycyjne ciasta przygotowaliśmy
w nieco pomniejszonej formie
82
Agata Wojda
szkoła mistrzów
adanie:
na wielkie śni
12
44 przekąski 2
Figle z babami (i nie tylko). Nasza
ekspertka ma propozycję dla tych,
którzy nie przepadają za słodkościami
i dbają o linię: tym razem baby, serniki
i mazurki w wydaniu wytrawnym
SK okladka4.indd
1
ŻUR TO ZNACZNIE
Patroni
NIŻ ZUPA
WIĘCEJ
medialni:
sosy,
można robić z nim i
galaretki i zapiekank
Kinga Paruzel
warzywne zurki
serniki i ma
e
lekkie, szybkie, łatw
je
i nowoczesne wers w
iekó
tradycyjnych wyp
Zeskanuj kod
i pobierz
darmową
próbkę książki
Zamówienia
burdaksiążki.pl
tel. +48
ISBN 978-83-
22 360 37 77
8053-058-4
ISBN 978-83-
8053-05
8-4
DŁUUUUGO
PIECZONE:
Û
jagnięcina
Û
indyczka
Û
rostbef
Û
boczek
Û
szynka
INDEKS 329746
ISBN: 978-83-8053-058-4
9 788380 53058
4
Cena 59,90 zł
9 788380 53058
4
ISSN 1233-4847
48 sosy
9
90
Kinga Błaszczyk-Wójcicka
771233
484707
po wegetariańskiej stronie stołu
Chrup, chrup wiosna! Świeże, młode
pełne witamin warzywa i zioła wzbogacą
nasze sałatki, kanapki, naleśniki i makarony
rki
, babeczki i mazu
anocne serniczki
ZDOBIONE
wielk , w sam raz do ozdoby koszyczka
PRZEPIĘKNIE
zyjnych kształtach
w wersji mini i fanta
1
DESERY
jak malowane
04
mg0417_215_v3_1
704_okladka_001
50 sałatki
98
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
gotowanie z pasją
MOJE GOTOWANIE
+ książka „Słodkie Klimaty”
w prezencie
ROCZNA PRENUMERATA
168 ZŁ
56 dania główne
Naprawdę wielka zupa. Nasi autorzy
postanowili tradycyjny polski żur uczynić
głównym bohaterem świątecznego stołu.
Oprócz zakwasu, przygotowali schab
i pulpeciki z sosem, galaretkę i zapiekankę
87
ŁATWO ZAMÓWISZ
infolinia: 22 360 37 77
e-mail:
bok@burdamedia.pl
www.burdamedia.pl
zakładka prenumerata
przelew: 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017,
68 desery
104
Do chrzanu!
Slow food
w tytule pełne dane adresowe
Klaudyna Hebda opowiada o tej
prawdziwie ostrej polskiej przyprawie.
Dowiemy się, jak przygotować mus,
majonez i musztardę chrzanową
oraz chałkę i jagnięcinę
Dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska
Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu
prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych.
Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie Danych
Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Przysługuje
Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
{
s
/
o
dk
i
e
kl
i
m
a
ty
l
Zeskanuj zdjęcie i zamów
prenumeratę online.
10/03/17 11:38
25/02/16 14:01
moje Gotowanie
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin