Baba drożdżowa z rodzynkami
500 g mąki pszennej200 gram masła lub margaryny200 g letniej śmietanki 30%130 g cukru3 jajka1 paczka suszonych drożdży1 paczka cukru waniliowegokilka kropli aromatu cytrynowego150 g rodzynek70 g obranych i zmielonych migdałów albo płatków migdałowych, albo migdałów w kawałkachszczypta soli
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukruwlać ciepłą śmietankę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Do miski z mąką wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, aromat, jajka, rozczyn drożdżowy oraz stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu aż podwoi swą objętość. Dodać migdały i rodzynki i wymieszać dokładnie z ciastem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i poczekać aż wyraźnie podrośnie.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wymiary blachy około 30x15x8 cm.
ALL_THE_BEST