Ambasador.doc

(21 KB) Pobierz
AMBASADOR

Ciasto z galaretką

 

500 ml śmietany kremówki

1/2 szklanki cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

2 łyżki żelatyny

1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

40 dag jagód

maliny i borówki amerykańskie do dekoracji

 

Jagody przebrać, opłukać, osączyć, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia, ostudzić, galaretkę rozpuścić w 1/2 l wrzątku, ostudzić, schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru i waniliowego, delikatnie połączyć z żelatyną, prostokątną, dość wysoką formę wyłożyć folią spożywczą, rozprowadzić połowę bitej śmietany, wstawić do lodówki, na zastygniętą białą masę wyłożyć jagody, zalać je galaretką, gdy galaretka stężeje, wyłożyć na nią pozostałą białą masę, na wierzchu ułożyć borówki i maliny, deser ostudzić, podawać krojony w kostkę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin