Nugat Torrone Turron w wafelku.docx

(218 KB) Pobierz

Nugat Torrone Turron w wafelku

Nugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie.

http://4.bp.blogspot.com/-yuGybst50TU/U5oRPUmcfuI/AAAAAAAAFrU/YKXNti2ZYG8/s1600/Nugat+na+wafelku+czyli+prawie+misie+bezowe.jpg

 

Składniki:

·         30dag cukru             

·         10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny)

·         ¼ szklanki wody

·         4 białka

·         Co najmniej 25dag bakalii (mieszanka: migdały, orzechy włoskie i laskowe, żurawina, rodzynki etc.) całych lub pokrojonych*

·         1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle)

 

*Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Cukier, wodę i miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu „do nitki” („hard crack”), czyli do czasu, aż powstanie gęsty bursztynowy syrop. By sprawdzić, czy jest już gotowy, nabieramy niewielką ilość syropu na łyżeczkę i wlewamy ją do szklanki lub miseczki z zimną wodą. Po kilku sekundach wyjmujemy, jeśli karmel jest ciągnący, znaczy że jeszcze chwilę musimy go gotować i możemy powtórzyć test. Jeśli jest twardy i się łamie znaczy, że jest już gotowy. Innym sposobem na sprawdzenie, czy nugat jest gotowy jest termometr cukierniczy, gdy temperatura osiągnie 155C, karmelowy syrop jest gotowy.

 

Białka ubijamy na sztywną pianę w metalowej dużej misce lub garnku, gdy będą ubite wlewamy cienkim strumieniem karmel, stale miksując. Po wlaniu całego syropu, masę miksujemy jeszcze około 10 – 15 minut, na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodajemy bakalie, całość mieszamy łyżką, a następnie rozprowadzamy równomiernie po waflu, na grubość palca. Najlepiej na koniec wyrównać masę długim nożem i przykryć kolejnym waflem. Gotowe wafle nugatowe pakujemy w papier pergamin i pozostawiamy w zimnym miejscu lub w lodówce na 8 – 10 godzin. Po tym czasie delikatnie kroimy ostrym nożem w dowolne kształty.

http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/nugat-torrone-w-wafelku.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin