Nugat Torrone Turron w wafelku
Nugat, czy po włosku Torrone, po hiszpański Turron jest w wielu krajach świątecznym przysmakiem, ale też pomysłem na świąteczny upominek. Jak dla mnie w połączeniu z waflem, kojarzy się trochę z misiami bezowymi, które kupowaliśmy zawsze na odpustach, a dziś można je kupić w prawie każdym sklepie. Co jeszcze mogę powiedzieć o nugacie? Jest bardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie.
Składniki:
· 30dag cukru
· 10dag miodu (ewentualnie może być sztuczny)
· ¼ szklanki wody
· 4 białka
· Co najmniej 25dag bakalii (mieszanka: migdały, orzechy włoskie i laskowe, żurawina, rodzynki etc.) całych lub pokrojonych*
· 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle)
*Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cukier, wodę i miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu „do nitki” („hard crack”), czyli do czasu, aż powstanie gęsty bursztynowy syrop. By sprawdzić, czy jest już gotowy, nabieramy niewielką ilość syropu na łyżeczkę i wlewamy ją do szklanki lub miseczki z zimną wodą. Po kilku sekundach wyjmujemy, jeśli karmel jest ciągnący, znaczy że jeszcze chwilę musimy go gotować i możemy powtórzyć test. Jeśli jest twardy i się łamie znaczy, że jest już gotowy. Innym sposobem na sprawdzenie, czy nugat jest gotowy jest termometr cukierniczy, gdy temperatura osiągnie 155⁰C, karmelowy syrop jest gotowy.
Białka ubijamy na sztywną pianę w metalowej dużej misce lub garnku, gdy będą ubite wlewamy cienkim strumieniem karmel, stale miksując. Po wlaniu całego syropu, masę miksujemy jeszcze około 10 – 15 minut, na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodajemy bakalie, całość mieszamy łyżką, a następnie rozprowadzamy równomiernie po waflu, na grubość palca. Najlepiej na koniec wyrównać masę długim nożem i przykryć kolejnym waflem. Gotowe wafle nugatowe pakujemy w papier pergamin i pozostawiamy w zimnym miejscu lub w lodówce na 8 – 10 godzin. Po tym czasie delikatnie kroimy ostrym nożem w dowolne kształty.
http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/nugat-torrone-w-wafelku.html
tatanka.com