Serowe paluszki z ciasta francuskiego.doc

(118 KB) Pobierz

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Składniki na około 23 paluszki (każdy o szerokości 2,5 - 3 cm po upieczeniu, czyli 'paluszki' w dużym cudzysłowiu ;):

 

·                      2 gotowe arkusze ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)

·                      starty ser żółty, najlepiej Cheddar, dowolna ilość (ja zużyłam około 23 dag)

·                      papryka do smaku

·                      sól do smaku (niekoniecznie, ja nie dodaję, bo dla mnie ciasto francuskie jest już wystarczajaco słone)

·                      1 roztrzepane jajko - do posmarowania

 

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser, i doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub - na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.

 

Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 - 15 minut.

 

Smacznego :)

 

Uwaga: bardzo sycące!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin