Mikstury miodowe
http://www.harmonica.pl/zdrowie_medycyna_naturalna_miodowe.htm
W większości przypadków chorobowych zaleca się przyjmowanie miodu na godzinę przed jedzeniem,po rozpuszczeniu w szklance letniej przegotowanej wody. Miód można także rozpuszczać w herbacie, sokach, naparach ziołowych itp.W schorzeniach układu oddechowego najczęściej stosuje się 4-6 łyżek miodu dziennie. Dzieci 4-7 łyżeczek.Przeciwwskazaniem jest nietolerancja na ten produkt {nudności, wymioty, pokrzywka, wysypka}.Poniżej kilka przydatnych receptur na schorzenia dróg oddechowychPRZEZIĘBIENIA, GRYPAKwiat bzu czarnego, lipy, słonecznika, więzówki, liść mącznicy, korzeń arcydzięgla, lubczyku, owoc maliny, głogu. Jedną łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i przykryć na 3 godziny, przecedzić, lekko podgrzać i dosłodzić łyżeczką miodu. Pić 3 razy dziennie przed posiłkiem.Sok z rzodkwi z miodem znany jest, jako doskonały ludowy sposób na przeziębienia. W rzodkwi wycinamy zagłębienie, wypełniamy je miodem i przykrywamy wyciętym kawałkiem rzodkwi. Odstawiamy na 4 godziny w ciepłe miejsce, a następnie pijemy wytworzony sok po łyżce{ dzieci po łyżeczce} 3 razy dziennie.Przygotować mieszankę z 50g wody, 5g miodu, 50g masła i 2 tabletek aspiryny. Wszystko wymieszać i dobrze nasmarować mieszanką piersi, plecy, szyję, ręce i nogi. Dziecko przykryć ciepłą kołdrą do wypocenia się. Potem wytrzeć wilgotnym, ciepłym ręcznikiem, przebrać i położyć spać.Sok z jednej cytryny zmieszać z 100g miodu. Po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie.Zetrzeć czosnek na tarce i zmieszać z miodem w proporcji 1:1. Po 1 łyżeczce 3 razy dziennie popijając ciepłą wodą.ZAPALENIE GARDŁAZaleca się płukanie gardła roztworem 1 łyżeczki miodu w pół szklanki letniej przegotowanej wody 3-5 razy dziennie.Żucie plastra woskowego z miodem 3-4 razy dziennie przez 15 minut. { pomocne również przy katarze i anginie}. Przy katarze siennym czynność żucia plastra z miodem należy wykonać na 4-6 tygodni przed okresem, w którym katar zwykle występuje. Wykryta w miodzie substancja, którą nazwano inhibina mająca właściwości bakteriobójcze jest bardzo nietrwałym związkiem i występuje tylko w miodzie świeżym, prosto z plastra, rozkłada się pod wpływem światła.Łyżeczka miodu na szklankę letniego naparu z rumianku-płukać kilka razy dziennie.Do garnka wlać szklankę wody i pół szklanki nasion anyżu. Gotować 15 minut. Lekko ochłodzony wywar przecedzić i zmieszać z ćwiartką szklanki lipowego miodu, jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę koniaku. Zażywać po łyżce co pół godziny.ZAPALENIE OSKRZELIKorzeń i liść prawoślazu, liść szałwii, podbiału, ziele miodunki, lebiodki i tymianku. 1 łyżka ziół na szklankę wody + łyżeczka miodu. Pić 3 razy dziennie.2 łyżki świeżego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczkę mąki i 2 łyżeczki miodu wymieszać. Stosować 4-5 razy dziennie przed jedzeniem.Miód lipowy 1300g, drobno posiekane liście aloesu-1 szklanka, 200g oliwy z oliwek, 150g pączków brzozy, 50g kwiatów lipy. Przed przygotowaniem, zerwane i przemyte przegotowaną wodą liście aloesu położyć na 10 dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Roztopić miód i dodać rozdrobnione liście aloesu {dobrze wstrząsnąć}. Oddzielnie zagotować w ½ litra wody pączki brzozy i lipę {gotować 1-2 minuty}. Wywar przelać do miodu, wymieszać i rozlać do 2 butelek, dodając do każdej, po równo, oliwy z oliwek. Stosować po łyżce 3 razy dziennie. Przed użyciem wstrząsnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.300 g miodu, pół szklanki wody i liść drobno pokrojonego aloesu, gotować na małym ogniu 2 godziny. Ostudzić i wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu. Stosować po łyżce, 3 razy dziennie.KASZEL2-3 duże cebule drobno pokroić, dodać pół szklanki miodu, zmieszać i pozostawić na 3-5 godzin. Następnie dodać ¼ szklanki przegotowanej letniej wody, zmieszać i pozostawić na następne 3 godziny. Przecedzić do butelki, wycisnąć i przyjmować po łyżce kilka razy dziennie. Nie popijać i nie jeść przez 30 minut.100 g świeżo utartego chrzanu wymieszać z ½ szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i pozostawić pod przykryciem przez ½ godziny. Odcisnąć sok i dodać 100 g płynnego miodu. Dorośli 3 razy dziennie po łyżce stołowej, dzieci 3 razy po łyżeczce.Do szklanki wycisnąć sok z jednej dużej cytryny, dodać 2 łyżeczki gliceryny, rozmieszać i uzupełnić szklankę miodem. Po wymieszaniu zjadać po jednej łyżeczce 3 razy dziennie.Utrzeć rzepę na tarce i wycisnąć sok. Zmieszać go z łyżką miodu. Stosować po 2 łyżki, na 15-20 min przed jedzeniem, 3-4 razy dziennie.W 1 butelce piwa rozpuścić łyżkę miodu, gotować 5 minut. Pić ciepłe po 1-2 szklanki.Dla ludzi w podeszłym wieku zmieszać: masło, smalec, miód, kakao {proszek} po 200g i 15 świeżych żółtek. Gotować na małym ogniu 5 minut, aby powstała jednolita masa, ostudzić. Stosować 1 łyżeczkę na ¼ szklanki gorącego mleka, 3 razy dziennie po jedzeniu.ASTMAZiele szanty, owoc kopru włoskiego, korzeń omanu, liść podbiału, korzeń prawoślazu, korzeń arcydzięgla, kwiat bzu czarnego, ślazu, liść szałwii. Łyżkę mieszanki zaparzyć, dodać łyżeczkę miodu i pić 3 razy dziennie.
Kebek