Pasztet z ciecierzycy
Składniki:
· 200 g ciecierzycy,
· 3 marchewki,
· 2 małe cebulki
· Oliwa z oliwek
· kawałek selera i pietruszki,
· koperek,
· 1/2 szklanki mąki gryczanej,
· 4 łyżki zmielonego siemia lnianego
· 2 łyżki tahini
· sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie (najlepiej zalać ją na noc), odcedzić i zalać czystą wodą.
2. Gotować ją ok. 1,5 godziny w osolonej wodzie.
3. Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, zalać małą ilością wody i parować je pod przykryciem.
4. Koperek drobno pokroić.
5. Cebulkę poddusić na oleju.
6. Mąkę zalać ciepłą wodą (1/2 szklanki) i odstawić, aby napęczniała.
7. Cieciorkę zemleć maszynką, dodać warzywa, Tahiti, przyprawy, koperek, mąkę i wymieszać.
8. Przełożyć do foremki i piec ok. 60 minut w temp. 180°C.
tatanka.com