Pasztet z ciecierzycy.docx

(13 KB) Pobierz

Pasztet z ciecierzycy

 

Składniki:

·         200 g ciecierzycy,

·         3 marchewki,

·         2 małe cebulki

·         Oliwa z oliwek

·         kawałek selera i pietruszki,

·         koperek,

·         1/2 szklanki mąki gryczanej,

·         4 łyżki zmielonego siemia lnianego

·         2 łyżki tahini

·         sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

1.      Ciecierzycę namoczyć w wodzie (najlepiej zalać ją na noc), odcedzić i zalać czystą wodą.

2.      Gotować ją ok. 1,5 godziny w osolonej wodzie.

3.      Warzywa zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, zalać małą ilością wody i parować je pod przykryciem.

4.      Koperek drobno pokroić.

5.      Cebulkę poddusić na oleju.

6.      Mąkę zalać ciepłą wodą (1/2 szklanki) i odstawić, aby napęczniała.

7.      Cieciorkę zemleć maszynką, dodać warzywa, Tahiti, przyprawy, koperek, mąkę i wymieszać.

8.      Przełożyć do foremki i piec ok. 60 minut w temp. 180°C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin