Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Składniki ciasto:
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- ½ litra piwa
- sól
Składniki farsz:
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 350 gram twarogu tłustego
- 900 gram mrożonego szpinaku liściastego
Ciasto:
Jajka roztrzepać z piwem, solą, dodać mąkę i razem roztrzepać na gładką masę. Smażyć z obu stron na lekko złotawy kolor.
Nadzienie:
Ser biały zmielić. Szpinak poddusić, dodać wyciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. Podusić razem ok 2-3 minut. Przestudzić i dodać do zmielonego sera. Wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.
Na każdego naleśnika nakładać farsz.
Podawać z sosem koperkowym.
tatanka.com