Gołąbki z kaszą gryczaną.docx

(11 KB) Pobierz

                         Gołąbki z kaszą gryczaną

 


* 2 średnie kapusty
* 500 g kaszy gryczanej
* 0,5 kg cebuli
* kilka garści grzybów suszonych
* 500 g pieczarek
* sól
* czarny pieprz



Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści.
Grzyby gotuję, wyławiam z wywaru, który zostawiam. Kapelusze rozdrabniam według upodobania.
Na maśle lub oleju smażę na złoto drobno poszatkowane cebule oraz pieczarki.
W misce mieszam kaszę gryczaną, grzyby z cebulą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiam do czasu, aż będzie kleista.
Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Na dnie garnka umieszczam dwa liście kapusty, a na nich ciasno układam gołąbki. Zalewam wodą, tak mniej więcej do ½ wysokości garnka. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam na bardzo mały gaz. Duszę minimum 2 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin