Gołąbki z kaszą gryczaną
* 2 średnie kapusty * 500 g kaszy gryczanej* 0,5 kg cebuli * kilka garści grzybów suszonych * 500 g pieczarek* sól* czarny pieprz
Z kapusty wycinam twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Zanurzam główkę na kilka minut w garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż będę miała odpowiednią ilość liści. Grzyby gotuję, wyławiam z wywaru, który zostawiam. Kapelusze rozdrabniam według upodobania.Na maśle lub oleju smażę na złoto drobno poszatkowane cebule oraz pieczarki.W misce mieszam kaszę gryczaną, grzyby z cebulą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę wyrabiam do czasu, aż będzie kleista.Na liście nakładam niedużą ilość farszu i zwijam gołąbki. Na dnie garnka umieszczam dwa liście kapusty, a na nich ciasno układam gołąbki. Zalewam wodą, tak mniej więcej do ½ wysokości garnka. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam na bardzo mały gaz. Duszę minimum 2 godziny.
tatanka.com