Soczewica z warzywami w sosie orzechowym
Składnik:
pół szklanki nieugotowanej soczewicy zielonej
pół bakłażana
pół cukinii
pół papryki czerwonej lub żółtej
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy pakora masala (lub coś podobnego, w składzie mojej mieszanki są: kolendra, sól, chilli, mango mielone, kmin rzymski, liście kozieradki, adżwan, czarna sól, imbir mielony, czarny pieprz, nasiona kardamonu, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, goździki)
łyżeczka kurkumy
4 łyżki masła orzechowego (sprawdźcie skład – im bliżej 100% orzechów w składzie, tym lepiej – ja swoją pastę ze 100% niesolonych i niesłodzonych orzechów kupiłam w sklepie z azjatycką żywnością)
spora szczypta soli i pieprzu czarnego
2 szklanki wody
olej do smażenia
+ do podania brązowy
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na oleju aż się zarumienią. Przyprawiamy warzywa łyżeczką pakora masali, solą i pieprzem. Dosypujemy suchą soczewicę i całość podlewamy wodą. W wodzie rozprowadzamy masło orzechowe. Całość dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż do ugotowania soczewicy (sprawdzajcie poziom wody i w razie potrzeby dolejcie jej więcej). Danie można podawać z ryżem lub jeść samo.
tatanka.com