Soczewica z warzywami w sosie orzechowym.docx

(12 KB) Pobierz

Soczewica z warzywami w sosie orzechowym

 

Składnik:

pół szklanki nieugotowanej soczewicy zielonej

pół bakłażana

pół cukinii

pół papryki czerwonej lub żółtej

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka przyprawy pakora masala (lub coś podobnego, w składzie mojej mieszanki są: kolendra, sól, chilli, mango mielone, kmin rzymski, liście kozieradki, adżwan, czarna sól, imbir mielony, czarny pieprz, nasiona kardamonu, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, goździki)

łyżeczka kurkumy

4 łyżki masła orzechowego (sprawdźcie skład – im bliżej 100% orzechów w składzie, tym lepiej – ja swoją pastę ze 100% niesolonych i niesłodzonych orzechów kupiłam w sklepie z azjatycką żywnością)

spora szczypta soli i pieprzu czarnego

2 szklanki wody

olej do smażenia

+ do podania brązowy

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na oleju aż się zarumienią. Przyprawiamy warzywa łyżeczką pakora masali, solą i pieprzem. Dosypujemy suchą soczewicę i całość podlewamy wodą. W wodzie rozprowadzamy masło orzechowe. Całość dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż do ugotowania soczewicy (sprawdzajcie poziom wody i w razie potrzeby dolejcie jej więcej). Danie można podawać z ryżem lub jeść samo.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin