Domowa cukiernia Kasi.pdf

(5546 KB) Pobierz
NEXTO : OrderID: 2360742 : Roman Kwiatkowski : seewald@o2.pl
Domowa
cukiernia
Kasi
Zimowe wypieki
Wprowadź wyjątkową atmosferę w ten zimowy czas i upiecz bliskim radość. Skorzystaj z naszych
prostych i szybkich przepisów na wyjątkowo pyszne ciasta, tarty i babeczki.
Domowa Cukiernia Kasi
to seria sezonowych przepisów na Wasze ulubione wypieki. Przepisy,
które znajdziesz w tej książce, zostały wybrane spośród wielu propozycji nadesłanych przez
Was – miłośników domowych wypieków. W tym wydaniu zapraszamy Cię do
krainy zimowych
inspiracji,
która pachnie cynamonem, imbirem i przyprawami korzennymi.
Wiemy, że w pieczenie ciast wkładasz dużo serca, aby Twoi bliscy z radością spędzali wspólne
chwile przy stole. Szczególnie teraz, zimą, kiedy do kubka rozgrzewającej herbaty idealnie pasują
nasze aromatyczne ciasta.
Życzymy, aby nasza seria Domowej Cukierni Kasi zainspirowała Ciebie i Twoich najbliższych
nie tylko do dzielenia się ciastem, ale również do wspólnego ich przygotowywania!
Upiecz bliskim radość !
Kasia
1
NEXTO : OrderID: 2360742 : Roman Kwiatkowski : seewald@o2.pl
Na co dzień obie najwięcej czasu spędzamy w kuchni lub na sesjach zdjęciowych jedzenia. Bardzo
dużo gotujemy i pieczemy. Lubimy kuchnię zarówno nowoczesną, jak i tradycyjną. Ważne, by
wszystko dobrze smakowało. Nie zapominamy jednak o wyglądzie ciasta czy potrawy.
Konkurs Kasi uświadomił nam, że w cudownie prosty i piękny sposób można połączyć tradycję
z nowoczesnością. Zwiewna karpatka została przedstawiona w podkręcony, czekoladowy sposób,
a miodownik okazał się smacznym bezglutenowym ciastem.
Wszystkie słodkie przepisy, które wybrałyśmy, odtworzyłyśmy i sfotografowałyśmy, udowadniają,
że tradycja w piękny sposób łączy się ze zdrową, elegancką i nowoczesną kuchnią.
Piecz więc i kosztuj, bo jest pięknie i pysznie!
www.odczarujgary.pl
Joanna Matyjek
www.wrzacakuchnia.pl
Julita S trzałkowska
2
NEXTO : OrderID: 2360742 : Roman Kwiatkowski : seewald@o2.pl
Bezglutenowy miodownik
NEXTO : OrderID: 2360742 : Roman Kwiatkowski : seewald@o2.pl
3
Bezglutenowy
miodownik
Miodownik to czarujące wielowarstwowe ciasto, które
kryje w sobie mnóstwo dobra. Urzeknie Cię wyglądem
i smakiem. Ale przygotuj się na wyzwanie, bo do jego
przygotowania trzeba mieć dużo dobrej energii
i cierpliwości. Jednak opłaca się, miodownik jest pyszny!
Czas przygotowania:
120 minut
Poziom trudności:
Trudne
Liczba osób:
24
składniki:
Mąka gryczana
Mąka ryżowa
Mąka jaglana
Kostka do pieczenia KASIA
Cukier puder
Jajka
Miód
Mleko
Soda oczyszczona
Masa orzechowa:
Posiekane orzechy włoskie
Brązowy cukier
Kostka do pieczenia KASIA
Miód
Masa budyniowa:
Budyń waniliowy
Mleko
Cukier puder
Kostka do pieczenia KASIA
Powidła śliwkowe
1 szt.
400 ml
100 g
250 g
500 g
200 g
80 g
120 g
2 łyżki
350 g
150 g
200 g
180 g
150 g
2 szt.
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1.
Mąki wymieszaj z sodą. Dodaj kostkę do pieczenia KASIA
sposób przygotowania:
i całość posiekaj nożem. Dodaj cukier i jajka. Mleko i miód
przełóż do garnuszka, podgrzej, mieszaj, aż miód się rozpuści.
Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj do reszty składników i zagnieć
ciasto. (Możesz również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną
na kawałki kostkę do pieczenia KASIA, cukier puder, jajka,
sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem
kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
2.
Ciasto podziel na 3 części.
3.
Spód formy o wymiarach około 35 x 24 cm wyłóż papierem do
ostygnięcia.
4.
W ten sam sposób upiecz drugi placek. Pozostaw do
ostygnięcia.
5.
Trzecią część ciasta wyklej w formie i odstaw na bok (jeszcze
nie piecz!).
pieczenia i wyklej pierwszą częścią ciasta. Piecz w nagrzanym
piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do
autorka przepisu: Agata Skiba
4
NEXTO : OrderID: 2360742 : Roman Kwiatkowski : seewald@o2.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin