CLAFOUTIS Z CZERWONĄ CEBULĄ
Clafoutis jest potrawą z kuchni francuskiej. Nie posiada w swoim składzie mąki. Ma ona we Francji wiele regionalnych wersji. W oryginale jest to deser przyrządzany na słodko z ciemnymi wiśniami. Przepis kiedyś wycięłam z gazety i kiedy pierwszy raz zrobiłam bardzo nam ta potrawa zasmakowała. Zmieniłam tylko ilość ziół prowansalskich bo za bardzo dominowały w smaku. Od tamtej pory robię ją na kolację lub na obiad z ziemniakami obsmażanymi i surówką.
SKŁADNIKI na 8 sporych porcji : Masa: ---200 ml maślanki ---200 gram miękkiego półtłustego twarogu ---150 gram kwaśnej śmietany ---5 jaj ---pieprz i sól Nadzienie: ---2 duże czerwone cebule ---2 łyżki oleju ---1,5 płaskiej łyżki ziół prowansalskich ---3 łyżki czerwonego octu winnego ---1 łyżka brązowego cukru ---sól Inne: ---forma do tart lub tortownica o średnicy 24 cm ---tłuszcz i bułka tarta do formy
Maślankę wlać do misy i dodać jaja , twaróg i śmietanę - wszystko dobrze zmiksować , w razie konieczności przetrzeć przez sito i jeszcze raz zmiksować doprawiając solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać zioła prowansalskie , wlać ocet i doprawić solą i brązowym cukrem. Całość dusić ok.5 minut i ostudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować i posypać bułką tartą. Połowę masy wlać do formy i wyłożyć cebulę, a na nią wylać drugą połowę masy.Wstawić do piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec bez termoobiegu ok.35 minut. Wierzch clafoutisu musi być złoty.Smacznego.
http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/02/clafoutis-z-czerwona-cebula.html
tatanka.com