CLAFOUTIS Z CZERWONĄ CEBULĄ.docx

(75 KB) Pobierz

CLAFOUTIS Z CZERWONĄ CEBULĄ

http://4.bp.blogspot.com/-BvmQeAT-YiY/USIp6cqigoI/AAAAAAAAGEg/WOXWXEfv1Go/s1600/1.JPG

Clafoutis jest potrawą z kuchni francuskiej. Nie posiada w swoim składzie mąki. Ma ona we Francji wiele regionalnych wersji. W oryginale jest to deser przyrządzany na słodko z ciemnymi wiśniami. Przepis kiedyś wycięłam z gazety i kiedy pierwszy raz zrobiłam bardzo nam ta potrawa zasmakowała. Zmieniłam tylko ilość ziół prowansalskich bo za bardzo dominowały w smaku. Od tamtej pory robię ją na kolację lub na obiad z ziemniakami obsmażanymi i surówką.

 

SKŁADNIKI  na 8 sporych porcji :

       Masa:
          ---200 ml maślanki
          ---200 gram miękkiego półtłustego twarogu
          ---150 gram kwaśnej śmietany
          ---5 jaj
          ---pieprz i sól

       Nadzienie:
          ---2 duże czerwone cebule
          ---2 łyżki oleju
          ---1,5 płaskiej łyżki ziół prowansalskich
          ---3 łyżki czerwonego octu winnego
          ---1 łyżka brązowego cukru
          ---sól

       Inne:

          ---forma do tart lub tortownica o średnicy 24 cm
          ---tłuszcz i bułka tarta do formy

Maślankę wlać do misy i dodać jaja , twaróg i śmietanę - wszystko dobrze zmiksować , w razie konieczności przetrzeć przez sito i jeszcze raz zmiksować doprawiając solą i pieprzem do smaku. Cebulę pokroić w pół plasterki i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać zioła prowansalskie , wlać ocet i doprawić solą i brązowym cukrem. Całość dusić ok.5 minut i ostudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę wysmarować i posypać bułką tartą. Połowę masy wlać do formy i wyłożyć cebulę, a na nią wylać drugą połowę masy.Wstawić do piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec bez termoobiegu ok.35 minut. Wierzch clafoutisu musi być złoty.Smacznego.

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/02/clafoutis-z-czerwona-cebula.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin